0
Fotocredits: 'Duitse wijngaard', lapping, via Pixabay

Flash Voedselketen‘Duitse wijnwonder’ hoeft de massa niet te pakken

Het ‘Duitse wijnwonder’, noemen kenners het: de opmars van Duitsland als wijnland. Elk jaar komt er meer productie op de markt en die valt in de smaak van het publiek. In 2022 kwam er 8,94 miljoen hectoliter wijn uit de Duitse wijngaarden. Dat was 6% meer dan in 2021.

Volgens Dominik Durner, hoogleraar Levensmiddelentechnologie en Oenologie aan de Hogeschool van Kaiserslautern, kunnen de wijnondernemingen het tempo van de vraag uit de markt prima aan. “Daar passen ze de prijsvorming goed op aan”, zegt hij in het AD. Een goede fles Riesling kost al gauw €18, al kun je bijvoorbeeld bij Jumbo al een lekkere vinden voor net iets minder dan de helft. Maar ook wijn van rond de €9 vinden we nog altijd duur.

Een voorbeeld van een wijngaard die het goed doet is Wolkenberg, gelegen in de voormalige Oost-Duitse bruinkoolregio Lausitz. Net als in Frankrijk kampt ook dit wijngoed - ondanks de ligging dicht bij Polen - met een tekort aan druivenplukkers. Tevens begint ook in dit noordelijke wijngebied een gebrek aan regen merkbaar te worden. Klimaatverandering beperkt zich niet tot droogte in de Zuid-Europese wijngebieden.

Moet Frankrijk nu bang zijn voor Duitse wijn? “Frankrijk heeft nog altijd een wijnoppervlakte die achtmaal zo groot is”, zegt Durner veelzeggend. Maar hij kan zich vergissen. Bij de duurdere wijnen, kan Duitse best winnen van de Franse omdat nieuwe smaken en net wat meer kwaliteit, de markt met een wat hogere marge wegpikken voor de neus van de Fransen. Het succes van een betere prijs/kwaliteit verhouding is voor Duitsland belangrijker dan de massa pakken.

AD - Duitsland hijgt wijnland Frankrijk in de nek met druiven die tegen een stootje kunnen, 29 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.