In Italië nam de binnenlandse vraag naar wijn sinds de lockdown met een derde af. Hotels, restaurants en wijnbars waren maandenlang gesloten. Het toerisme komt maar mondjesmaat op gang. De Italianen kijken tegen een verlies aan van 9% van de omzet, ofwel €1 miljard. Het lichtpuntje van de toegenomen online verkopen (+9% voor supermarkten en +12% voor wijnsites over het eerste half jaar) kan die negatieve trend niet compenseren. De ratio van online versus traditionele retail is nog altijd 1 op 16, schrijft supermarktblad ESM.

Voor wijnen uit het duurdere segment, zoals de Brunello di Montalcino die wel €200 per fles kan kosten, zou nog maar de helft van het verkoopdoel van 2020 gehaald zijn. Brunello-makers hebben afgesproken dit jaar 12,5% minder wijn te produceren. De regio Toscane legt €6 miljoen op tafel om extra opslagruimte te bouwen, maar dat zien de Toscaanse wijnmakers (die ook de Chianti Classico maken) niet zitten. Ze hebben al meer dan 2 miljoen flessen over van de vorige oogst. Dan liever de druiven weggooien. De regering geeft €1.100 compensatie per hectare wijngaard waar 15 tot 50% van de druiven weggegooid wordt. Dat is een schrale troost voor de makers van dure wijnen.

€100 miljoen is zeker niet genoeg
In totaal heeft de Italiaanse regering €100 miljoen opzij gezet om wijnmakers te compenseren. Volgens de wijnmakersorganisaties "is dit zeker niet genoeg", zegt Luca Pollini, voorzitter van de Avito, de organisatie van high-end Toscaanse wijnmakers, op Reuters.

1 miljard flessen champagne
In Frankrijk is de situatie niet veel beter. Zo zullen de champagnetelers - op eigen initiatief - als de oogst deze maand begint, minder druiven oogsten. En dat terwijl het weer dit voorjaar meewerkte en er een goede oogst op komst lijkt. Vorig jaar mocht er 10.200 kilo druiven per hectare geoogst worden.

Hoeveel minder de champagneboeren dit jaar gaan binnenhalen, wordt op 18 augustus duidelijk. Dan is het 'D-day' en valt de beslissing hoeveel kilo druiven dit jaar officieel per hectare geoogst mag worden. Maar de spanning is hoog opgelopen: de koepelorganisatie van de grote champagnehuizen Union des Maisons de Champagne zou de oogst met 40% willen verminderen en niet meer dan 6.000 à 7.000 kilo druiven per hectare willen oogsten. Het officiële champagne-orgaan Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) zou niet verder willen gaan dan 17% minder. Pas vanaf 8.000 à 8.500 kilo druiven per hectare is het maken van de schuimwijn rendabel, zegt Élodie Desbordes, een kleinere wijnmaker, op HLN.

Ook de verkopen van champagne kelderden in coronatijden. Naar schatting liggen er van de vorige oogst nog 100 miljoen onverkochte flessen in de kelders. Een omzetverlies van meer dan €1,7 miljard. In totaal zou er zelfs meer dan een miljard flessen nog 'in stock' zijn. "Volgens de officieuze regel hier doe je er goed aan om per verkochte fles nog drie op stock te hebben”, legt wijnboer Pascal Perrot uit. “Maar met straks een normale hoeveelheid geoogste druiven dreigt die verhouding 1 op 5 à 6 te worden." Vandaar dat de grote wijnhuizen liefst zo min mogelijk druiven oogsten. Opslag is immers kostbaar.

De Franse regering heeft geen compensatieregeling voorzien, maar wel geld gereserveerd voor wijnmakers die hun overtollige product destilleren tot alcohol voor desinfecterende handgels. In de Champagne worden alle druiven geplukt om te voorkomen dat er illegale wijn wordt gemaakt van echte Champagnedruiven. De telers moeten dus extra kosten maken, waar geen inkomsten tegenover staan.
Dit artikel afdrukken