"Zo'n snelle mobilisatie voor het klimaat is nog nog eerder gebeurd", juichen de milieuorganisaties. Het streven is om via de petitie L'affaire du siècle 2 miljoen handtekeningen te verzamelen; dat doel lijkt met een paar dagen in zicht.

Volgens de organisatoren is het "een mobilisatie van ongekende omvang, in recordtijd, die de evolutie van het bewustzijn van de burger, de dorst naar gerechtigheid en de wens om concrete actie te ondernemen tegen de klimaatverandering aantoont. En het is nog maar net begonnen."

De milieuorganisaties hebben maandag, na afloop van de volgens hen 'teleurstellende' klimaattop COP24, de Franse staat aangeklaagd omdat deze tekort zou schieten bij het verminderen van de broeikasgasuitstoot. De actie lijkt op de klimaatzaak die het Nederlandse Urgenda in 2015 tegen de Nederlandse staat aanspande - en won, ook in hoger beroep. Ook in andere landen lopen inmiddels 'burgerzaken' tegen regeringen en overheden. Volgens het Sabin Center for Climate Change Law zijn er alleen al in de VS de afgelopen jaren meer dan 900 klimaatzaken gestart. "Klimaatrechtvaardigheid is het nieuwe wapen voor burgers om staten en bedrijven tot handelen aan te zetten," aldus Le Figaro.

De video waarmee Franse beroemdheden als Juliette Binoche, Cyril Dion, Abd al-Malik en McFly et Carlito de beweging kracht bij zetten, is op Facebook al miljoenen keren bekeken:Onderwijl is Frankrijk nog altijd in de onzekere ban van de gele hesjes die lastenverzwaringen afwijzen zoals die onder meer uit klimaatmaatregelen zullen voortvloeien. De hesjes-beweging ondergraaft zelfs de legitimiteit van de staat, terwijl de klimaatzaak de staat nog als volwaardige partij ziet.
Dit artikel afdrukken