De gele hesjes waren niet, zoals aanvankelijk verwacht, te vinden in Versailles (een symbolische plek, de woonplaats van de laatste koning van Frankrijk die de Fransen onthoofdden na de revolutie van 1789), maar bleken vanuit Montmartre toch weer in Parijs zelf actief te zijn. Ze waren met minder, een kleine 40.000 in heel Frankrijk tegen 66.000 tijdens aflevering 5 vorige week.

Maar het was heftig.

In de metro en op de trappen van Montmartre waren antisemitische leuzen en gezangen te horen als protest tegen de Franse regering. President Macron verklaarde vanuit Tjsaad dat hij nu verder orde wil.


In Parijs zaten militante hesjes drie motoragenten op de hielen op de Champs-Elysées; de mannen ontkwamen ternauwernood. Het had verkeerd kunnen aflopen.



Het openlijke antisemitisme en de agressie tegen de agenten leidde tot een scherpe veroordeling van premier Edouard Philippe. Dit mogen we niet normaal gaan vinden en moet unaniem veroordeeld worden, zei hij onder verwijzing naar de onthoofding van het staatshoofd.


Christophe Castaner, Philippe's minister van Binnenlandse Zaken en baas van de politie, sprak harde woorden tegen de ordeverstoring en riep op tot het nemen van verantwoordelijkheid.


Hoe het verder gaat weet nog niemand.

Onderwijl begint Philippe zijn gesprekken met de Franse bevolking via de burgemeesters van Frankrijk; een 'groot debat' met het volk over de toekomst van Frankrijk is een van de maatregelen waarmee de Franse president Macron uit de crisis rond het leiderschap van de regering wil komen.



UPDATE, 11:00 uur, 25 december: Le Figaro probeert in een serie artikelen wat de krant noemt 'de twee Frankrijken' te begrijpen. Het beeld blijft complex: is het een opstand of alleen maar meer dan een opstootje?
Dit artikel afdrukken