Vandaag worden nog door heel Frankrijk wegen afgezet door gele hesjes. Toch lijkt de druk van de beweging af te zijn en verkleint de animo om er aan mee te doen, nadat de €10-12 miljard aan belastingmaatregelen die president Macron afgelopen maandag aankondigde in het voordeel van minimumloners en werknemers van kapitaalkrachtige bedrijven. De man in het hesje werkt bij een van de vele bedrijven die geen geld hebben om de door Marcon belastingvrij gemaakte eindejaarsuitkering te kunnen doen en heeft ook al geen minimumloon. Hij heeft pech en wil ook wat extra.

Nieuw op deze vijfde protestzaterdag was een protest van rode Marianne's met blote borsten, een symbool dat refereert aan het schilderij 'de vrijheid leidt het volk' van Eugene Delacroix over de revolutie van 1789.

Rond 11 uur vanmorgen telde de politie ongeveer 1.000 gele hesjes in Parijs. Ze werden al snel verwijderd van de Champs Elysées (waar ze nog riepen 'Macron treedt af'); de belangrijkste concentratie gele hesjes bevindt zich deze zaterdag op de Place de l'Opéra. Er zouden dit weekend evenveel politiemannen en troepen van de ordedienst zijn als vorige week. Toen waren dat er een kleine 10.000 in Parijs.



Klootjesvolk
Of de beweging afneemt of zich omvormt tot een veenbrand valt lastig te zeggen. Op FranceTVInfo is een uitgebreide analyse te vinden van socioloog Olivier Costa (Sciences Po, Université de Bordeaux en onderzoeker aan het Centre National des Recherches Scientifiques). Hij laat zich inspireren door een analyse van de Franse historicus en antropoloog Emmanuel Todd. Die liet zich in een verhitte uitzending op France Info het woord niet ontnemen en maakte nadrukkelijk duidelijk dat het publiek staatsgeweld ervaart omdat president Macron tot klootjesvolk verklaart wie niet mee kan komen. Volgens Todd heeft hij daarmee een gevaarlijke brand in de Franse samenleving gebracht die als geen andere een historie van geweld tussen volk en legale macht kent. De Franse koning werd niet afgezet en vermoord door een coup of putsch, maar tot gewone burger gemaakt en geëxecuteerd het volk zelf. ‘Kan koning Macron nog wel verder?’ vraagt Figaro zich vandaag af.


Costa beweert dat de gele hesjes geen uitdrukking zijn van een volkswil, maar van verontwaardiging tegen de arrogantie van een staat die niet voor zijn burgers zorgt maar eist dat ze - op straffe van voor 'dom, lui of alletwee' te worden uitgemaakt - mee kunnen in de strijd om het bestaan in een voor gewone stervelingen te competitief geworden markteconomie

Die analyse verandert het beeld dat de lezer mogelijk opdeed van de man in het gele hesje hierboven. Ik schreef 'hij heeft pech en wil ook wat extra'. Hij wil, zegt Todd met zoveel woorden, geen loser of drop out zijn en verwijt Macron dat van hem te maken omdat hij geen winner kan wezen; dat lukt immers maar weinigen. Zie daar het sociale drama dat via het veen nogal kan doorsmeulen.

UPDATE, 16:15 uur: Le Figaro meldt dat rond 15.00 uur in heel Frankrijk vandaag 33.500 gele hesjes zijn geteld, waarvan 2.200 in Parijs, 4.500 in Bordeaux en 1.200 in Nantes. De vierde zaterdag, vorige week, telde op dat tijdstip 77.000 gele hesjes.
UPDATE, 19:35 uur: zojuist maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat aan het begin van avond 66:000 gele hesjes door het hele land zijn geteld. Vorig week telde de overheid er 125.000 rond dit tijdstip.
UPDATE, 16 december, 14:30 uur: Olivier Costa die hierboven al genoemd werd, bracht in een nadere analyse op FranceTVInfo naar voren dat hij - zoals hierboven al gesteld - dat de gele hesjes zich verspreiden door het land en rotondes en wegen zullen blijven hinderen om aandacht te krijgen voor hun zaak. Daar komen de radicale elementen niet, die in de steden voor overlast zorgen en daarmee de beweging kwaad doen die aandacht vraagt voor sociale exclusie van vele groepen in de samenleving. Hij citeert een Bretonse coördinatrice, Marie, die zijn analyse bevestigt. Het gematigde deel van de gele hesjes wil Referenda voor Burgeriniatief (RCI's in het Frans). De eveneens gematigde Jacline Moureau, een van de grote iniatoren van de hesjes-energie die door het land stroomt, zegt inmiddels dat ze met zulke geluiden overal in de politiek terecht kan. Begin afgelopen week riep ze al op tot een 'wapenstilstand' toen Macron afgelopen maandag de Franse natie als staatshoofd had toegesproken.
Deze tekens kunnen er op wijzen dat de beweging als het ware buitenparlementair invloed op het parlement - waar de Fransen, van links tot rechts, geen legitimatie meer aan toekennen - kunnen gaan uitoefenen door macht (net als tijdens de Franse revolutie van 1789) naar het volk terug te halen.
Dit artikel afdrukken