Dat blijkt uit een onderzoek door het onderzoeksbureau IFOP, dat in opdracht van de drankenbranche 1.002 Fransen van boven de 18 jaar vroeg naar de dranken die zij drinken.

Niet verrassend drinkt 99% van de Fransen gemiddeld 28,6 keer per maand gewoon water. Sappen en siropen (aangelengd met water) staan op de tweede plaats van de meest gedronken dranken. Koffie prijkt op de derde plaats; 87% van de Fransen drinkt gemiddeld 25 keer per maand koffie, mannen iets meer dan vrouwen, 92% respectievelijk 83%. Op de vierde plaats staat wijn, gedronken door 83% van de Fransen, gemiddeld 9 keer per maand.

Bier staat op de achtste plaats, na frisdranken, cider en cocktails/sterke dranken; 72% van de Fransen drinkt gemiddeld 5,2 keer per maand bier. In dat licht is het opvallend dat bier overdag op de tweede plaats van meest gedronken dranken staat, na koffie (of thee, voor vrouwen). 's Avonds is bier de meest gedronken drank.

Koffie en wijn voor 65+
Uit het drinkgedrag blijkt verder een behoorlijke generatiekloof. Waar jongeren de meeste sappen en frisdranken drinken, zijn de 65-plussers de grootste drinkers van koffie en wijn. Mannen drinken vaker wijn (87%) dan vrouwen (78%). Gemiddeld geven 9 van de 10 Fransen tijdens een avondje uit ongeveer €10 euro aan drank uit; jongeren hebben het ruimste drankbudget.

fransen drinkgedrag generatiekloof

Dit artikel afdrukken