Hij zei dagelijks, zowel bij de lunch als het diner, een glas wijn te drinken. Daarom werd de Franse president Emmanuel Macron door het tijdschrift Revue du Vin in 2022 uitgeroepen tot 'personaliteit van het jaar'. Maar ook in Frankrijk rukken de (gezondheids)zorgen over het alcoholgebruik op. Vooral jongeren zweren de wijn af. Wat ze dan drinken? Alcoholvrije alternatieven. Net zo lekker en niet zo schadelijk.
De start-ups die alcoholvrije gedestilleerde dranken, bieren en wijnen ontwikkelen, schieten als paddenstoelen de grond uit in Frankrijk.

Het is een opvallende verschuiving in het land met zo'n grote traditionele drankindustrie, schrijft The Guardian. Maar "er hangt nu iets in de lucht", zegt de 71-jarige Nicole die zojuist een ambachtelijke fles Franse alcoholvrije gin kocht. "Jonge mensen van 20 en 30 jaar drinken zoveel minder drank dan wij deden. Mijn generatie was rock'n'roll, we dronken veel, rookten veel. De tijden zijn veranderd. Jonge mensen vinden alternatieven - en daar profiteren wij oudjes ook van, omdat we proberen af te stappen van slechte gewoonten."

Hoewel het land nog altijd verstokte wijndrinkers kent, doen ook de zorgen over het alcoholgebruik opgang. Toen in 2018 de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn de historische woorden 'wijn is gewoon alcohol' sprak, kreeg ze de hele Franse wijnwereld over zich heen.

Nieuwe flexibiliteit
Maar inmiddels zijn er genoeg Fransen die er anders over denken. Frankrijk is een van de snelst groeiende markten in de wereldwijde hausse van alcoholvrije dranken. "Het gaat om een nieuw soort flexibiliteit van denken," zei Augustin Laborde, oprichter van Frankrijks eerste gespecialiseerde slijterij voor 100% alcoholvrije dranken (in Nederland begon in juni 2021 NIX & NIX). "Ongeveer 80% van onze klanten drinkt nog steeds alcohol, maar willen ook alcoholvrij kunnen drinken." Dat vertelt ook de 29-jarige Anna, die regelmatig een maand zonder alcohol inlast. "Vroeger vond men dat heel raar, maar dat begint te veranderen. De hele nacht water drinken was nooit leuk. De nieuwe drankjes zijn vernieuwend, en het is fijn om niet alleen maar cola te kunnen drinken alsof je een kind bent."

Van minder naar zonder
Het alcoholvrije assortiment groeit onstuimig. Was een aantal jaren geleden wijn met minder of geen alcohol nog een niche product (al timmerden de innovatieve Franse wijnmakers als François en Vincent Pugibet stevig aan de weg met laag-alcoholische wijn), inmiddels produceert een groeiend aantal grote wijngaarden alcoholvrije alternatieven naast hun standaardproductie. Grote bedrijven zoals Pernod Ricard investeren in alcoholvrije drankjes. Jonge Franse bedrijven vinden ondertussen de een na de andere nieuwe alcoholvrije rum en gin uit. Zo laat Calixte Payan van Sober Spirits echte Franse gin en rum bewerken. In Grasse, de Franse parfumhoofdstad, extraheren experts de alcohol uit zijn grondstoffen. Vervolgens maakt zijn team er in een historische distilleerderij bij Lyon alcoholvrije drankjes van met een aantal complexe distilleertechnieken. Zijn alcoholvrije rum werd al twee keer bekroond als de beste alcoholvrije rum ter wereld.

En suikervrij
De Bretonse Karima Lounis, die een alcoholvrije drank maakt met jeneverbessen, heeft nog een andere verklaring voor de opmars van alcoholvrije drankjes. Fransen, en vooral jongeren, willen ook hun suikergebruik minderen. Ze willen geen suikerige en geen alcoholische drankjes meer. Lounis zegt verrast te zijn bij eindejaarsproeverijen over het aantal jonge mensen tussen de 19 en 30 jaar dat alternatieven zoekt.