Volgens het 'nieuwe' plan moet de Franse landbouw in 2020 een kwart minder pesticiden gebruiken en in 2025 de helft minder. Glyfosaat moet tussen nu en 2020 uitgefaseerd worden als er een alternatief is, en in 2022 helemaal uitgebannen zijn. Een lastige opgave, aangezien het gebruik van pesticiden in de Franse landbouw de afgelopen jaren ondanks alle plannen niet is afgenomen.
Alternatieven
Wetenschappers en onderzoeksinstellingen zullen op last van de overheid op zoek moeten naar alternatieven. Het hele scala aan mogelijkheden dat agroecologie, biocontrole (natuurlijke beschermingsmechanismen van de plant en inzet van antagonisten), genetica en preventie bieden wordt doorgelicht om ook zonder chemische middelen gewassen te kunnen telen en beschermen. Andere middelen die de overheid voorziet zijn 'natuurlijke pesticiden'. Bijzondere aandacht moet er zijn om in de biologische landbouw het gebruik van koper terug te dringen. Weliswaar is er op Europees niveau net voor 7 jaar toelating verkregen, maar het gebruik van koper is sinds het jaar 2000 al met 70% afgenomen, schrijft Euractiv.
Glyfosaat
Met betrekking tot glyfosaat verandert er niet veel ten opzichte van de bestaande afspraken. Er gaat een enquête uit naar de boeren om beter inzicht te krijgen in "de praktijk van onkruidbestrijding" en de voortgang te kunnen meten. Glyfosaat is omstreden omdat het mogelijk kankerverwekkend is. Naar het rapport van het Franse agentschap Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (Anses) over de kankerverwekkendheid wordt reikhalzend uitgekeken. Anses is ook op Europees niveau betrokken bij de herevaluatie van glyfosaat op Europees niveau.
De Franse NGO Générations Futures vindt het nieuwe plan maar niks. Volgens de NGO is de reductie van het middelengebruik met 50% per 2025 niet haalbaar als "de regering niet serieus een tandje bij zet."
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Générations Futures heeft ook een rapport gepubliceerd over 'pesticides pertubateurs' in het oppervlaktewater in Frankrijk: " Pour Générations Futures, ces données montrant l’existence d’importants cocktails de pesticides perturbateurs endocriniens suspectés dans les eaux de surface de nombreux départements français sont inquiétantes."(onrustbarend mengsel van pesticiden, met mogelijk hormoonverstorende werking)
Dus...ja....terugdringen.
Het gebruik van glyfosaat door de spoorwegen is een apart geval, het komt nauwelijks in contact met voedsel, mits de bermen ongemoeid worden gelaten, die vertegenwoordigen een grote biodiversiteit.
PRORAIL:
'De spoorbermen in beheer bij ProRail leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van biodiversiteit. ProRail wil bij het beheer van bermen de aanwezige natuurwaarde behouden en kansen benutten voor de ontwikkeling van nieuwe natuur- en landschapswaarden.
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is geminimaliseerd, er wordt niet bemest en de spoorbermen zijn voor publiek uit veiligheidsoverwegingen verboden terrein. Voor veel planten en dieren zijn vooral deze laatste twee eigenschappen belangrijke voorwaarden om te kunnen (voort)bestaan. Het spoorwegstelsel is niet alleen een belangrijk woongebied, het is ook een belangrijke corridor voor dieren en planten.'
Bron: Spoorbeeld.
Fraaie brochure: rechts onderaan op de pagina. (link werkt niet op FL vanwege spaties in URL).
Niet alleen voor de landbouwsector wordt de reductie van gewasbeschermingsmiddelen en het verbod op glyfosaat een uitdaging. Volgens een studie zullen voor de Franse spoorwegen, de SNCF (grootste afnemer van glyfosaat in Frankrijk), de jaarlijkse kosten om onkruid te bestrijden oplopen van 30 naar 500 miljoen euros indien er een verbod komt op het gebruik van glyfosaat. Het grootste probleem is de vegetatie die lasermetingen verstoord. Deze worden uitgevoerd door robots om de spoorbreedte te bepalen. Door de standaarden (voor begroeiing) te verlagen kunnen de kosten worden verlaagd naar 350 miljoen. (Een typisch Franse oplossing die ik ook wel eens voorbij heb zien komen om een kerncentrale langer open te houden: normen bijstellen…)
Ondertussen verhit het debat. Terwijl boeren worden bedreigd (fysiek en verbaal) en er borden in het land worden geplaatst met het opschrift dat er kanker wordt geteeld, roept de (anti-pesticiden)organisatie ‘Nous voulons des Coquelicots’ op om 18 mei te protesteren tegen Monsanto en ‘Cognons ensemble sur les empoisonneurs’.
Hopelijk gaat het plan Ecophyto II+ wel het verschil maken.