Zegt u eens eerlijk: vindt u Nutella* gezond? Als het aan uw Unilever ligt zal dat wel binnenkort aan miljoenen consumenten worden wijsgemaakt. Dat is een grote wens namelijk van uw Unilever samen met vier andere voedingsmultinationals. Het door vijf voedingsmultinationals ontwikkelde evolved nutrition label zal in dat geval het vinkje op etiketten van etenswaren vervangen. Dit nieuwe logo hanteert zo’n slappe criteria dat zelfs een product als Nutella, met opgeteld 88% suiker en vet, geen rood stoplichtteken krijgt voor (te) veel suiker of vet. Laten we eerlijk zijn: zo’n logo kan alleen door een voedingsmultinational bedacht zijn, toch? Maar overspeelt u, als CEO van Unilever, kort na het dividenddebacle, hiermee niet wederom uw hand?
Met die snijdende woorden begint campagneleider Sjoerd van der Wouw van foodwatch een open brief aan CEO Paul Polman van Unilever. Nu het Vinkje definitief verdwijnt, wil foodwatch voorkomen dat de industrie een lauw logo op zijn producten gaat plakken.
Het in Frankrijk ontwikkelde Nutriscore stoplicht vergeleken met het al wat oudere Britse,
credits: Consumentenbond
Net als de Consumentenbond wil foodwatch hetzij het Britse stoplicht, hetzij het door de Franse overheid en Belgische supermarkten inmiddels ondersteunde alternatieve stoplichtsysteem NutriScore op verpakkingen zien.
Vandaag werd bekend dat ook de Spaanse overheid kiest voor NutriScore. De Nederlandse overheid zal dat niet doen; ons land laat dergelijke initiatieven al sinds jaar en dag aan het bedrijfsleven over en weigert een zogeheten 'gelijk speelveld' voor alle commerciële partijen te creëren. Als straks, in navolging van hun vakbroeders in België, ook in Nederland de supermarkten NutriScore invoeren om te laten zien dat zij wel van goede wil zijn, dan zullen foodwatch en de Consumentenbond daar de eer voor kunnen claimen. Dat zal een gemiste kans zijn voor staatssecretaris Paul Blokhuis die met een steeds kaler en lozer Preventieakkoord op het gebied van gezonde voeding komt te zitten.
* Nutella wordt niet geproduceerd door Unilever maar door Ferrero. Wel kan het product een gunstiger score krijgen, zegt foodwatch, door het door Unilever, Coca-Cola, Nestlé, Mondelez en Pepsico voorgestelde 'evolved logo'.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lieve mensen, Jaap Seidell liet hieronder zien dat Vinkje misschien wel helemaal niet zo gek was en een stoplicht wel helemaal niet zo goed omdat de logica's niet sporen met óf hoe we denken óf hoe we kiezen.
Denkkortsluiting: Honing ('goed toch?') en olijflolie ('ook toch?') rood onder een stoplicht
Kieskortsluiting: een blauw Vinkje op chips ('dan mag je er dus meer van, toch?')
En vervolgens heeft iedereen een mening over wat natuurlijk hartstikke fout is.
Het blijft aanmodderen in luilekkerland.
#Gerrit, inderdaad, als er vinkjes of anderszins op staan, niet kopen (of met het doel eens een keer niet gezond te doen), want betekent dat er ook verpakking omheen zit.
Eerder deze week werd Unilever ter verantwoording geroepen door Kassa, ook over schimmig gebruik van hun logo's bij AH-actie Doe maar lekker duurzaam. Tsjonge, in wat voor wereld leven we dat we dit soort acties kennelijk nodig hebben. Hier de link naar Kassa.
We zullen het hier op Foodlog snel over eens zijn dat onderwijs in voedsel en voeding een goed idee is. Maar het lukt ons niet om het politiek op de agenda te krijgen. Dat kan mijns inziens twee redenen hebben. Ofwel rijden we hier allemaal op ons favoriete stokpaardje en wordt het sentiment niet breed maatschappelijk gedeeld; ofwel het lukt ons niet om de noodzaak ervan op de juiste manier over te brengen aan de politiek en in het bijzonder de minister van onderwijs.
Jaap Seidell het is (gelukkig/helaas) niet een origineel idee.
Mark Soetman Het kan bij een vak als verzorging (wordt dat nog gegeven?). En het kan een vakoverschrijdend project zijn om andere vakken mee af te toetsen:
Nederlands (wat stáát daar nou?), Economie (wie koopt dit?), Wiskunde( berekenpercentage vocht in vlees en maak een voedingswaardedeclaratie), Biologie (waar hebben we eiwitten voor nodig), Aardrijkskunde (bereken Foodmiles per kg product), Geschiedenis (wat aten we vroeger?) Maatschappijleer (wie eet wat en waarom?), Levensbeschouwing (wie eet wat waarom?) Gymnastiek (probeer dat saucijzenbroodje uit de pauze eens te verbranden in een gymles) Natuurkunde (wat moet een brood wegen en hoeveel energie levert dat op?), Scheikunde (kookles).
Ben ik iets vergeten?
Deel zorgkosten (jeugdzorg, gezondheidszorg) kan dan naar onderwijs. En wat staat er in het 'Preventie' akkoord over onderwijs? Of alleen een Big Food gesponsord schoolontbijt volgens Schijf van Vijf?