Veel Nederlandse fruittelers blijken met een acuut liquiditeitsprobleem te kampen. Dat wordt veroorzaakt doordat zij nog deze maand de premie voor hun verzekering tegen weerschade moeten voldoen, maar de uitbetaling van de EU compensatieregeling nog op zich laat wachten. De EU-regeling werd in augustus ingesteld, nadat Rusland de grenzen sloot voor landbouwproducten uit de EU en VS. Staatssecretaris Sharon Dijksma meldde recent dat de uitbetalingen vanaf november in gang gezet zullen worden.

'Alle euro's zitten in het product'
Voor veel fruittelers is dat te laat, waarschuwt Gert Jan van Dijk, directeur van de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij (OFH). "Al hun euro's zitten nu in hun product. De appels en peren zijn geoogst, de arbeid is verricht. Alleen is er momenteel sprake van een hele minimale markt waarop ze hun producten kunnen verkopen [..] tegen een prijs die niet kostendekkend is. Dat maakt het nu toch wat problematisch om die premie te betalen."

De OFH zegt eind augustus al bij de overheid aangeklopt te hebben voor een voorschotregeling, meldt BRN. Er bestaat namelijk een subsidieregeling voor de weerverzekeringspremie, maar deze geldt alleen als de volledige premie vóór 31 oktober betaald is. "Dit was voor Dijksma een mooie mogelijkheid geweest om naast de telers te staan die nu worden geraakt door een boycot. Maar blijkbaar laat de regelgeving het niet toe", zegt Van Dijk.

Volgens de OFH zijn de eigen mogelijkheden om de telers tegemoet te komen beperkt omdat de premiegelden nodig zijn om de schade-uitkeringen in dit 'forse hageljaar' te kunnen voldoen.

Fotocredits: OFH
Dit artikel afdrukken