Wilko Voordouw van de Persdienst interviewde voor de regionale kranten paprikateler Wim Grootscholte. Die blijkt boos. Op zowel staatssecretaris Dijksma van boeren Economische Zaken als op Voedselbanken Nederland. Na de Russische voedselboycot kwamen de tuinders in problemen omdat hun markt bedorven werd door overaanbod. Het hulpfonds dat vanuit de EU werd ingesteld, werd door fraude van de zijde van tuindersorganisaties abrupt stopgezet. Daarom lijden ze nu weer in stilte verder, zegt Grootscholte.

'Bedrijven zullen omvallen'
Dijksma stelt dat de prijzen voor paprikatelers met 200% zijn gestegen. Dat zou de noodzaak om gebruik te maken van het hulpfonds ondervangen. Grootscholte vertelt dat hij niet kan begrijpen waarom Dijksma denkt dat de prijzen in de winkels ook prijsherstel voor de tuinder betekenen.

Hij zegt dat hij en zijn collega's door supermarkten onder druk wordt gezet om tegen een lage prijs te leveren. De supers zouden inmiddels weer de volle prijs rekenen aan consumenten, maar tuinders ver onder kostprijs tegen elkaar uitspelen. Daardoor blijven zij met het verlies zitten.

Een woordvoerder namens de supermarkten ontkent valse praktijken. Grootscholte levert veel van zijn paprika's naar de VS. Hij kan het nog wel een jaar uitzingen zegt hij. Voor zijn collega's ziet hij het somber in: "veel bedrijven zullen in de komende maanden omvallen".

Afgelopen week gaven de Voedselbanken aan geen product meer te ontvangen van de tuinders. Flauwekul volgens Grootscholte: "Er is donderdag nog 4.000 kilo van mij naar de Haagse Voedselbank gegaan. En van mijn zoon die een bedrijf heeft in Steenbergen, is vorige week een vracht geweigerd. Ze hadden teveel."

Fotocredits: Audrey
Dit artikel afdrukken