De BBC zendt sinds maandag een nieuw tuinprogramma uit, ‘Kew on a Plate’. Chefkok Raymond Blanc en presentatrice Kate Humble nemen de kijker mee bij de bouw en verbouw van de Koninklijke moestuin in de Royal Botanic Gardens, Kew.

The Telegraph geeft een vooruitblik op het programma waarin een ongebruikelijk experiment met bijen een rol speelt.

Bijen-trainingskamp
De Kew-tuiniers werken samen met dr. Geraldine Wright en andere wetenschappers aan het project. Zij trainen bijen om aardbeienplanten beter te bestuiven. Dat is zinvol omdat een betere bestuiving de oogst verhoogt en de kwaliteit van de vrucht verbetert. Wetenschapper Phil Stevenson legt in ‘Kew on a Plate’ uit dat er een flink aantal bijenbezoeken nodig is voordat een aardbeiplant genoeg bestoven is.
De bij heeft het alleen moeilijk en daarom zochten wetenschappers naar manieren om bijen zo efficiënt mogelijk te laten bestuiven. Het project is ondertussen al succesvol uitgevoerd aan de Universiteit van Newcastle en krijgt nu een vervolg in het tv-programma.

'Inprenting'
Wetenschappers willen bijen zo trainen, dat ze de aardbeiplant boven andere planten verkiezen. Dat doen ze door bijen elke keer dat ze op de geur van de aardbeiplant afkomen te belonen met suikernectar. In vakjargon wordt deze methode inprenting genoemd. Wright legt in het tv-programma uit dat bijen de aardbeigeur hierdoor blijvend associëren met eten. Als bijen het veld in gaan, hebben ze een voorkeur voor aardbeibloesem omdat ze de geur daarvan associëren met goed en voldoende voedsel. Daarom trekken de bloemen direct hun aandacht.

Bijenlegers
Humble vat het in het tv-programma als volgt samen: "dus in wezen maak je het foerageergebied van bijen zeer specifiek. Zodat ze niet afgeleid worden. De bijen gaan alleen op de aardbeigeur af, omdat dát de geur is die ze associëren met lekker eten". Volgens het programma is het plan om in de toekomst hele legers van bijen zo te trainen. Zodat we ons zo effectief mogelijk verzekerd weten van zomerkoninkjes.

Fotocredits: ‘Bee’, resakse
Dit artikel afdrukken