2
Fotocredits: 'Bestuiving', Myriams-Fotos, via Pixabay

Flash PerspectiefWeinig bestuivers dit jaar

Het lijkt dit jaar slecht te gaan met de bestuivende insecten. Dat concluderen tellers en waarnemers.

Bioloog Kars Veling van de Vlinderstichting zag eind mei toch wel erg weinig vlinders bij een wandeling langs bloemrijke dijkhellingen

De voorjaarstelling van het landelijke meetnetwerk voor het monitoren van dagvlinders bevestigt Velings individuele waarneming. In maart, april en mei zagen de tellers zo´n 20% tot 30% minder dagvlinders dan de afgelopen jaren.

Volgens Johan van 't Bosch van kenniscentrum voor insecten EIS werden er eind mei maar half zoveel hommels waargenomen als de afgelopen jaren. Eduard Peter de Boer, van ecologisch bureau Fauna X, deed eind mei een telling van zweefvliegen in Natura 2000-gebied de Drents-Friese Wold en zag slechts 5 stuks, uitzonderlijk weinig.

Mogelijk zijn de regen en kou van het voorjaar de oorzaak van de weinige insectenwaarnemingen, insecten houden zich dan schuil. Ook zou het een vertraagd effect van de zeer droge zomer van vorig jaar kunnen zijn. Voor hommels is het hopen op een ruim voedselaanbod en geen wekenlange droogtes. Dan zouden ze zich in de zomermaanden nog kunnen herstellen. Voor ons als mensen is het natuurlijk hopen dat alle bestuivers zich dit of volgend jaar herstellen: we hebben ze immers hard nodig bij de voedselproductie.



Nu.nl - Dramatisch jaar voor vlinders, hommels en bijen: 'Planten worden niet bestoven' | Klimaat | NU.nl, 5 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 5 jun '23
  • 22:22

Wellicht dat door de aanhoudende droge N/O wind in Nederland veel insecten zich schuil houden.
Frankrijk (Gard) in januari op zonnige dagen af en toe een hommel, bij bijenkorven werd al af en aan gevlogen. Er bloeide wat tijm en rozemarijn, verder weinig.
De hele maand mei kurkdroge mistral, veel bloeiende planten maar nauwelijks insecten. Eind mei draaide de wind, werd het weer milder en waren er plots veel insecten, verschillende bijen, hommels, xylocope (zeer grote bij), wespen, hoornaar en al veel soorten vlinders.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 5 jun '23
  • 21:29

We hadden in ZW-Frankrijk afgelopen jaar 2022 ook een uitzonderlijk hete en droge zomer, een paar keer 40°C. Bosbranden ed. Toch heb ik niet de indruk dat het nu aan insecten mankeert door die droogte van het afgelopen jaar. Wel zijn de insecten hier gewend aan uitdrogende condities in de zomer, en had het voorjaar een gunstig verloop: regelmatig nattigheid, vrij warm, veel planten en bloemen en voedsel dus. Zo is er een plaag van de eikenbladroller gaande, een groenig motje, weer goed voor menig vogel om zich mee vol te eten.
Maar dat in Nl zò weinig vlinders en hommels zijn.....?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.