Vandaag gaf de Europese Commissie haar goedkeuring aan de fusie tussen chemieconcerns Dow Chemical en DuPont. Als voorwaarde moeten beide bedrijven onderdelen afstoten. De bedrijven stemmen daarmee in.

Het Amerikaanse DuPont stoot een belangrijk deel van zijn gewasbeschermingstak en van zijn onderzoeks- en ontwikkelingspoot af. Dow zet een deel van zijn petrochemische tak in de etalage. Zo zorgen zij wat de EC betreft voor voldoende overblijvende concurrentie op de markt voor landbouwbestrijdingsmiddelen.
De waarde van het gefuseerde bedrijf beloopt €120 miljard. Ook het Amerikaanse Monsanto en Duitse Bayer enerzijds en het Zwitserse Syngenta en het Chinese ChemChina willen fuseren tot agrochemische spelers in de top drie van de wereldmarkt. De overige bedrijven in deze markt zijn aanmerkelijk kleiner dan deze drie combinaties.

Volgens Boerderij tekenden vandaag meer dan tweehonderd milieu- en landbouworganisaties protest aan tegen de fusie in een brief aan EU-Mededingingscommissaris Vestager. Zij vinden de machtsconcentratie tegen hun belangen indruisen.
Dit artikel afdrukken