Voorheen werd deze gewoonte, door wetenschappers geophagie genoemd, ook bij Europeanen en Aziaten gezien. De reden erachter was niet bekend. Onderzoekers van de medische universiteit van Wenen ontdekten door middel van interviews met deze mensen dat het vooral een craving is; iets waar je zo’n sterke behoefte aan hebt, dat je bijna niet zonder kunt.
Detoxen en stimulerend middel
De redenen erachter zijn divers. Aarde bevat klei die toxines bindt. Dit beïnvloedt het pH-gehalte van het maagzuur en gaat brandend maagzuur tegen. Ook zou aarde helpen tegen ochtendmisselijkheid; veel Afrikaanse etnische groepen zien het eten van aarde dan ook als een eerste teken dat een vrouw zwanger is. Mannen eten de aarde vooral omdat het werkt als een stimulerend middel.
Niet gezond
Vanuit gezondheidsperspectief is het eten van aarde dubieus, in ieder geval in grote hoeveelheden. Vooral in Afrika bevat aarde zware metalen als lood en kwik, dat gevaarlijk kan zijn voor ongeboren baby’s, maar ook voor hun moeders en andere volwassenen. “Het volledig stoppen van de consumptie is moeilijk, omdat verslavingsgedrag niet zomaar verandert, maar het is aan te raden om de consumptie in ieder geval te verminderen”, aldus onderzoeker Ruth Kutalek.
Kattenbakvulling
In Europa is aarde te koop in exotische supermarkten. Ook sommige gezondheidswinkels verkopen bentonietklei voor inwendig gebruik. Zoals we inmiddels weten na alle ophef over Rens Kroes met haar glaasje klei in de ochtend is het niet aan te raden om deze Afrikaanse gewoonte over te nemen.
Bentonietklei wordt overigens gebruikt als kattenbakvulling omdat het materiaal vloeistoffen goed absorbeert.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Alleen bacteriën maken vitamine B12 aan. Op ongewassen groenten en in oppervlakte water zitten bacteriën met vitamine B12. Die voedingsbronnen lijken mij voldoende om in de behoefte naar B12 te voorzien. Grond eten heeft een andere reden, denk ik.
De verhalen die ik her en der heb gehoord schijnt het dat de mens op die manier aan zijn B12 komt zonder dieren te hoeven eten. Misschien is dat ook een reden dat die vrouwen dat doen? Zij eten niet zo veelvuldig vlees als wij westerlingen. Als wij te weinig vlees eten voor nze B12 hebben we supplementen, dat hebben zij niet dus moet er een andere oplossing komen/zijn
Jopie, ik hoop dat Simone daar iets over kan zeggen.
Onderwijl raad ik je aan het Voedingscentrum te lezen: lood en arseen kennen een nul-tolerantie.
#1, Wouter, over de lood en kwik in bodem van Afrika is het nodige te lezen.
Het probleem met klei is overigens niet al te ingewikkeld: klei bindt lood, arseen en kwik in het algemeen bijna net zo goed als kattenbakkorrels (=klei) kattenpis laten klonteren. Daarom wordt klei afgeraden.
In België deed de FOD onderzoek naar arsenicum in voedsel en screenden 350 monsters op arsenicum:
rijst neemt makkelijk arsenicum op en gehaltes variëren van 17 ppb (basmati) tot 363 ppb (volkoren);
zeevis van 630 ppb (zalm) tot 25.000 ppb (schol);
gedroogd zeewier (32.000 ppb)
vlees, groente, fruit: < 10 ppb
wijn scoort hoger: tot 25 ppb, waarvan 75% anorganisch
Belgisch drinkwater is erg schoon: gemiddeld 0,11 ppb
Ik ben wel benieuwd naar de gehaltes van arsenicum in kleidrankjes. Heeft iemand dat paraat?
In de grond onder mijn huis is arsenicum gevonden. Ik schrok. Niet schrikken zeiden lui die er van weten, het komt overal voor in het gebied waar je woont. Van nature.
Het wordt pas een probleem als je grondwater drinkt van onder de Veluwe vandaan. Veel arsenicum. Niet alle bronnen zijn er mee vergeven, maar het is oppassen. Geen nieuws overigens.