Heb je mooi de tafel gedekt, aandacht besteed aan het opmaken van de borden, schuif je gezellig aan - heeft hij zijn bord al bijna leeg voordat je zelf de eerste hap doorgeslikt hebt. Herkenbaar?

Koreaanse wetenschappers van de Semyung University hebben ontdekt waaraan dat ligt.

Grotere happen, krachtiger kauwen
Mannen blijken niet alleen grotere happen te nemen, maar ook krachtiger te kauwen, zodat ze het eten in hun mond sneller kunnen doorslikken. De Koreaanse onderzoekers lieten 24 mannen en 24 vrouwen een portie van 152 gram gekookte witte rijst eten. Ze plakten electroden op de kaken van hun proefpersonen, waarmee ze hapgrootte, grammen doorgeslikt eten per minuut, kauwkracht, aantal kauwbewegingen per mondvol, totale kauwtijd per mondvol, totaal aantal kauwbewegingen en de tijd die het kostte om de portie helemaal op te eten konden meten. Op al deze variabelen bleek het verschil tussen mannen en vrouwen opmerkelijk.

Geen bewijs voor relatie kauwen - gewicht
De resultaten lieten zien dat mannen over het algemeen grotere happen nemen en met meer kracht kauwen, waardoor ze het eten sneller op hebben. Vrouwen kauwen even snel maar blijken op ieder, kleiner, hapje vaker te kauwen, waardoor ze er significant langer over doen hun bord leeg te eten. De Koreaanse onderzoekers waren oorspronkelijk op zoek naar bewijs voor hun hypothese dat langzamer eten tot minder obesitas leidt. Ze constateerden dat obese mannen sneller hun mondvol doorslikken (na minder kauwbewegingen) dan mannen met een normaal gewicht, maar bij vrouwen was dat precies andersom. Voor de precieze relatie tussen kauwen en gewicht is dan ook 'meer onderzoek' nodig. We weten nu echter wel waarom mannen sneller zijn.

Het onderzoek is verschenen in Physiology & Behavior.

Fotocredits: Joseph Nicolia
Dit artikel afdrukken