Just Mayo is een volledig plantaardig saus die als twee druppels water op mayonaise lijkt. Unilever protesteerde tegen de naam Just Mayo en startte een juridisch proces omdat het geen mayonaise is, maar een nepproduct.

Dat leverde negatieve publiciteit op. Unilever zou als een Goliath, het licht niet kunnen zien schijnen in de vijver van een kleine nieuwe David die een duurzame mayonaise zonder dierlijke ingrediënten wist te maken die ook nog eens aan bleek te slaan bij het bewuste publiek. Unilever besloot dan ook het proces tegen Hampton Creek, de makers van Just Mayo, te laten vallen.

Eieren verplicht
De FDA maakt nu af, wat Unilever begon. In een verklaring die gisteren publiek werd gemaakt, maakt de Voedselautoriteit duidelijk dat de Warenwet nu eenmaal zegt dat mayonaise alleen zo mag heten als er eieren in zitten. Dat is immers wat consumenten mogen verwachten. De Amerikaanse warenwet beschermt hen tegen nepproducten. Daarom moet de naam worden afgewezen.

Waarschuwing
De FDA motiveert zijn protest als volgt: “Het gebruik van de term ‘mayo’ en de afbeelding van een ei kunnen consumenten misleiden omdat ze zouden kunnen denken dat ze met het gebruikelijke voedingsmiddel ('standardized food') mayonaise te maken hebben.”

De brief is geen rechterlijk oordeel, maar vormt een nadrukkelijke waarschuwing tegen Just Mayo, dat onder meer investeerders als Microsoft-oprichter Bill Gates achter zich heeft.

De FDA stelt verder dat Hampton Creek niet mag claimen cholesterol-vrij en hartgezond te zijn omdat er zoveel vet in zit dat het product geen gezondheidsclaims mag maken.

Hampton Creek ontving de waarschuwing van de FDA reeds op 12 augustus en heeft vanaf die datum gerekend 15 werkdagen de tijd om een antwoord te formuleren op de waarschuwing. Het bedrijf was niet bereikbaar voor een reactie.

NoMayo
Enige tijd geleden vond een discussie over het misleidende taal- en beeldgebruik van Just Mayo in Nederland plaats. Bij die gelegenheid stelde TV-journalist en columnist Wouter Klootwijk voor de naam Just Mayo eventueel te wijzigen in NoMayo. Klootwijk: "Probleem opgelost. Nieuwe ijzersterke naam voor veganaise. NoMayo. De O van No kan eventueel in de vorm van een ei.
Variant voor een concurrerende veganistensaus: MayoNo.
Aldus komt er een schikking tussen Unilever en de VS-Vega's. De nieuwe naam is vrijwel onmiddellijk ingeburgerd door free publicity rondom de affaire. Hello America!"

Fotocredits: Just Mayo
Dit artikel afdrukken