De bij haar overlijden in 2005 115 jaar oude Hendrikje van Andel stelde haar stokoude lichaam ter beschikking van de wetenschap. Tot grote vreugde van de wetenschappers, die op zoek gingen naar de bijzondere kenmerken waarmee Hendrikje zo oud heeft kunnen worden, en waarom ze uiteindelijk toch overleed ondanks dat ze nog steeds gezond was.

De Nederlandse geneticus Henne Holstege (VUMC Amsterdam) ontdekte dat Hendrikje 'bij haar overlijden nog maar twee actieve bloedstamcellen had die gezamenlijk de voorraad bloedcellen op peil hielden', schrijft De Volkskrant. Dat was wel heel erg weinig, gezien het normale aantal van 1.300 actieve bloedstamcellen. Holstege ging daarom op zoek naar de 'verdwenen' 1.298 stamcellen van Hendrikje. Ze kwam er achter dat de telomeren van Hendrikjes twee resterende bloedstamcellen extreem kort waren. De mogelijke verklaring daarvoor is dat de overige bloedstamcellen 'zijn doodgegaan of inactief zijn geworden door uitputting'.

Holstege gaat zich nu richten op het bloed van andere honderd-plussers om uit te vinden of 'stamceluitputting' inderdaad een mogelijke verklaring is voor de eindigheid van het leven.
Dit artikel afdrukken