Grevelingen is een van de twee productiegebieden van de platte oester en de 'diepe', de creuse. Cees van Liere, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging is trots op het product: "Oesters zijn uitermate gezond, voedselveilig, puur, eerlijk en authentiek. Als u bij de supermarkt komt staat op etiketten van andere producten altijd dat er toevoegingen zijn. Bij oesters heb je dat niet, dat is een zuiver product zonder toevoegingen. Wat mij betreft mag dat op het etiket vermeld worden, want daarmee overtuig je de consument."

Duurzame oesters
Hij benadrukte dat de oesters duurzaam worden gekweekt: "Dit is een MSC-gecertificeerd product. De oestersector zowel in de Oosterschelde als in het Grevelingenmeer heeft het keurmerk voor duurzame visserij en daar zijn we heel blij mee."

Na de eerste sleep overhandigde de visser de eerste oesters aan de gemeentebestuurders en eregast Marc van Peel van de Antwerpse haven. Eenmaal aan wal traden van Peel, tv-presentator Rob Geus en musicalster en acteur Jeremy Sno toe tot het Gilde van de Vergulde Oester, nadat ze hadden laten zien dat ze een oester correct konden openen.

98%
Van Peel roemde de Zeeuwse oesters en vertelde dat België niet meer zonder kan. "De smaak van deze eerste lichting is ‘fantastisch’ en geef ik een score van 98%. De enige reden dat ze geen 100% krijgen, is omdat er nog wel een streefdoel moet zijn."

De eerste schaal oesters

Dit artikel afdrukken