Door de stijgende prijs van graan werden runderen duur. Een tweede factor voor de kostprijsstijging is het afnemen van de veestapel. Boeren voorzien verliezen door kopersstakingen en slachten daarom moederdieren. Dit betekent een verkleining van de productiecapaciteit die bij gunstige marktomstandigheden niet sneller dan in circa 3 jaar weer kan worden opgebouwd.

Onderzoek door het Duitse landbouwbureau AMI, in samenwerking met GfK, liet volgens Boerderij zien dat de vraag naar rundvlees in juni 2012 met 4,6 procent daalde ten opzichte van juni 2011. Nam de vraag naar rundvlees af, het goedkopere product gemengd gehakt liet een stijging zien van maar liefst 7,7 procent.

De consumptie verlegt zich inmiddels richting kip en varken. Dat zijn dieren die efficiënter met voer omgaan. Ook in die sectoren schrijven de boeren op dit moment hun winsten echter zwaar in het rood als gevolg van hun smalle marges en de significante stijgingen in hun voerkosten. Een voerprijsexpert schatte voor de redactie van Foodlog dat komend jaar varkenshouders mogelijk worden geconfronteerd met een extra kostenlast ter grootte van 25% van hun totale kostprijs. Dergelijke verliezen zijn alleen over een langere periode van goede jaren terug te verdienen. Of die komen, is onzeker.

Er is een echt alternatief voor vlees: vleesvervangers. FoodNavigator meldt dat het marktanalysebureau RTS Resource een snelle opmars van vleesvervangers voorziet. De markt daarvoor zou de komende vijf jaar van 2,85 naar 3,54 miljard euro groeien. Het gaat dan zowel om traditionele vleesvervangers op basis van soja en peulvruchten, als om nieuwe, innovatieve, bronnen van eiwitten zoals algen, insecten en kweekvlees, of co-producten van biofuel en consumptie-oliegewassen. Meer vleesvervangers en minder vlees eten komt zowel het milieu als de menselijke gezondheid ten goede. Dat liet ook het RIVM deze week nog eens nadrukkelijk weten in een rapport waarin het aantoonde dat we gemakkelijk toekunnen met minder vlees en zuivel.

Eén ding is zeker: als vlees weer een luxe wordt, is er weer aan te verdienen. De vraag is echter hoe banken die de verliezen van de boerensector moeten financieren, aankijken tegen de overbruggingsperiode en de manier waarop de overgang van vlees als volks- naar luxe voedingsmiddel gaat plaatsvinden.
Dit artikel afdrukken