Volgens de Vewin, de vereniging van waterbedrijven, zijn de toenemende kosten voor het zuiveren van water de reden voor je hogere waterfactuur. De groeiende vervuiling van waterbronnen door chemische lozingen, resten van geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen en mest jagen de waterleidingbedrijven op kosten.

In 2022 bedroeg de prijs voor drinkwater gemiddeld €1,39 per m3, exclusief btw en belasting op leidingwater. Met de aangekondigde verhoging zal deze prijs met ongeveer 38 cent stijgen. Klanten van Vitens, het grootste waterbedrijf van Nederland, zien hun maandelijkse kosten stijgen van €15,10 nu naar €16,69 in 2024.

De drinkwaterbedrijven voegen meer stappen in het zuiveringsproces toe om het hoofd te bieden aan verontreinigingen van hun waterbronnen. Ook de wens om groene energie te gebruiken draagt bij aan de kostenstijging. Regionale verschillen in waterbronnen en zuiveringsprocessen laten de prijsverhogingen variëren.

Ondanks de stijgingen benadrukt Vewin dat schoon drinkwater een recht is en dat er maatregelen zullen worden genomen om te voorkomen dat huishoudens met financiële problemen zonder water komen te zitten. Korter en minder douchen en reparatie van die lekkende kraan, kan je helpen om de waterrekening te drukken. Waterleidingbedrijf Vitens beloont klanten die extra zuinig met water omgaan met een lagere prijs.

Zo bereiden de waterleidingbedrijven Nederland alvast voor op het toenemend drinkwatergebruik door de groeiende bevolking en de noodzaak voor nieuwe zuiveringsmethodes en winlocaties om toekomstige tekorten te voorkomen. Rutte IV wilde het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking terugbrengen van 125 liter naar 100 liter per dag in 2035. Dat is prima te realiseren door geen drink- maar regenwater door het toilet te spoelen. De consument moet daar wel zelf voorzieningen voor treffen die duurder zijn dan de besparing.

Ook grootverbruikers krijgen met soortgelijke prijsstijgingen te maken, kondigde Vewin aan.
Dit artikel afdrukken