4
Fotocredits: Meetpunt waterstand waterleidingbedrijf Vitens op de Veluwe, FL Media

FlashZonder regie Den Haag drinkwatertekort in 2030

Dat signaleert het RIVM vanmorgen op zijn website. Oorzaak zijn de toenemende periodes van droogte en de groei van de bevolking en daarmee gepaard gaande bouw van woningen en hogere consumptiebehoefte.

Het Rijksinstituut adviseert de overheid om regie te nemen omdat burgers in ons land anders op momenten van grote vraag geen water uit de kraan zullen krijgen. Nu al moet de overheid opdracht geven om naar nieuwe gebieden te zoeken waar drinkwater kan worden gewonnen.

Maar dat is niet gemakkelijk, zegt het RIVM er meteen bij. "Door tegengestelde belangen wordt het vinden van draagvlak hiervoor echter steeds lastiger. Het verhogen van de productie of het winnen op nieuwe locaties kan namelijk invloed hebben op de beschikbaarheid van water voor andere watergebruikers in de omgeving. De extra winning legt ook beslag op de schaarse ruimte in ons land."

De centrale overheid in Den Haag moet daarom duidelijk kiezen tussen de belangen van landbouw, scheepvaart, industrie, recreatie en natuur.

De signalering van het RIVM volgt na eerdere nadrukkelijke waarschuwingen van de gezamenlijke waterleidingbedrijven. Eind augustus 2022 moest een crisisteam worden ingesteld om het watertekort dat was ontstaan door de droge zomer en de snelle waterafvoer in Nederland (waardoor ons land geen reserves opbouwt) het hoofd te bieden.

René Didde schreef in 2021 Nederland droogteland, een boek waarin hij uitlegt dat Nederland kampt met de combinatie van een watertekort bij droogte als gevolg van een te snel waterafvoersysteem.

RIVM - Snel actie nodig om drinkwatertekort in 2030 te voorkomen | RIVM, 3 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 4 apr '23
  • 10:16

Frank Eric #3 , moet nog gestalte krijgen, maar er zijn nu al voorlopers van een progressief beleid.
'In de 14 gemeenten van de metropool Montpellier krijgen particulieren jaarlijks 15.000 liter gratis water. Boven deze hoeveelheid geldt een progressief tarief per schijf: hoe meer je verbruikt, hoe hoger de prijs, legt René Revol uit, burgemeester van Grabels en voorzitter van de Régie des Eaux de Montpellier Méditerranée Métropole. "Het is zowel een sociaal als een ecologisch prijssysteem. De eerste vijftien kubieke meter zijn gratis voor alle abonnees. Daarna is er een progressie."

Men hoopt op deze manier het waterverbruik terug te dringen.

Midi-Libre

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 4 apr '23
  • 8:43

#1 Joep, "Op donderdag 30 maart heeft Macron het "waterplan" van de regering gepresenteerd", waaronder een progressief watertarief. Hopelijk volgens 'gelijke monniken' voor iedereen hetzelfde?

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #2
  • 4 apr '23
  • 8:38

Naaldbomen kappen en loofbomen terug.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 3 apr '23
  • 22:28

Ik lees hierboven: 'De centrale overheid in Den Haag moet daarom duidelijk kiezen tussen de belangen van landbouw, scheepvaart, industrie, recreatie en natuur.'

Niet 'kiezen', dat wordt niets, zie hoe het anders kan hieronder.

Frankrijk is al begonnen.
Op donderdag 30 maart heeft Macron het "waterplan" van de regering gepresenteerd, een vijftigtal maatregelen ter verbetering van het waterbeheer. De watervoorraden zijn tussen 1990-2020 met 14% afgenomen. Droogtes komen steeds vaker voor, als gevolg van de opwarming van de aarde. 80% van ons grondwater in Frankrijk staat op een laag of zeer laag niveau. Voor de droogte van 2022 stonden ze op een niveau van 50%. Op dit moment (30 maart) zijn al 15 departementen in staat van paraatheid gebracht. Een tiental departementen zijn op alert gezet met beperkingen voor landbouwers. Voor de zomer zal elke sector waterbesparingsplan moeten opstellen.
Door de klimaatverandering zullen we tegen 2050 30 tot 40% van het beschikbare water in ons land kwijt zijn. En dus moeten we van soberheid een langetermijndoelstelling maken.
Tegen de zomer van 2022 zaten 200 gemeenten zonder water en moesten van flessenwater worden voorzien en 340 van tankwagens met water. "We hebben al 100 miljoen euro vrijgemaakt, waarmee we 500 noodprojecten hebben kunnen financieren."
Er wordt nog eens 180 miljoen euro vrijgemaakt om 2.000 kwetsbare gemeenten die zich in de meest kritieke situatie bevinden met prioritair te behandelen.

Landbouwverandering.
Emmanuel Macron kondigde aan dat het Franse landbouwmodel moet veranderen. Andere teeltpatronen en andere landbouwpatronen, een landbouwproductie die van bepaalde gebieden zal migreren naar andere gebieden die deze nu niet beoefenen en die we opnieuw zullen moeten uitvinden.

Bodem.
De capaciteit van ons belangrijkste wateropslaginstrument, onze bodem, moet gemaximaliseerd worden, gezonder en met meer bomen, die het water beter opslaat en de aanvulling van de grondwaterlagen bevordert.

Extra geld.
Het budget van de wateragentschappen wordt met 500 miljoen euro per jaar verhoogd op een budget dat momenteel 2,2 miljard euro per jaar bedraagt. Een budget dat, de zes wateragentschappen, moeten gebruiken om soberheid van het gebruik door te voeren, het renoveren van netwerken, het hergebruik van afvalwater, de kwaliteit van het water verbeteren.

Prijsstelling
Het is ook nodig een passende prijsstelling voor water in te voeren. Deze zal progressief en responsief zijn om iedereen toegang tot kwaliteitsvol drinkwater te garanderen.
Boven een bepaald niveau zal de prijs per kubieke meter hoger zijn. Het resultaat zal een stimulans voor soberheid zijn.

De details van de vijftig maatregelen van het waterplan worden in de komende dagen door de minister van Ecologische Transitie bekendgemaakt.

Bron: franceinfo

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.