16
Fotocredits: 'Recreatief watergebruik', sevenpixx via Pixabay

FlashToch maar een watertaks?

In België bestaat het al lang. Een basistarief voor de hoeveelheid water die een gemiddeld huishouden per persoon nodig heeft, en een dubbel zo hoge 'comfortprijs' voor alles wat daarboven zit. Voor overmatig gebruik van drinkwater (uitgebreid de tuin sproeien, zwembad vullen) moet je gewoon meer afrekenen. Het is een knop waar Belgische consumenten zelf rechtstreeks aan kunnen draaien.

En dat resulteert er in dat een Vlaming gemiddeld maar 89 liter drinkwater per dag verbruikt. Een Nederlander zit op 125 liter per dag.

Handig dus, zo'n taks? Misschien is het maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar wel een die de Vewin, de vereniging van Drinkwaterbedrijven, serieus onderzoekt. Half september verschijnen de eerste resultaten van een onderzoek naar manieren om bewuster en duurzamer waterverbruik te stimuleren. En hoewel er nog meer serieuze opties zijn (zwaarder belasten van industrieel gebruik, beschikbaar water beter vasthouden, nieuwe bronnen aanwijzen en beschermen, bij woningbouw beter kijken naar de drinkwatervoorziening, hergebruiken van douche- en waswater (denk aan de hydraloop!) is en blijft zo'n 'prijsprikkel' als in België een effectief instrument.

Topics - Luxetaks voor drinkwater: plan van waterbedrijven moet zuinigheid stimuleren | Topics, 17 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #16
  • 18 aug '22
  • 19:22

Mike Sermo #14 ''Deze "grote puinhopen" zijn voornamelijk van nu, en de laatste 10 a 25 jaar geleden, toen de marktwerking "heilig" werd verklaard, en goed functionerende gemeentelijke en overheidsdiensten werden geprivatiseerd, of zelfs helemaal werden opgeheven.''

De overheid hoeft niet eens dingen te privatiseren om een puinhoop te maken, het grootste voorbeeld is wat er in Groningen gebeurd met die aardbevingen. Ook al is de NAM een joint venture tussen Shell en Exxon Mobil beland 90% van de winst in de staatskas.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #15
  • 18 aug '22
  • 12:12

'Water is Life. Commercialising water is trying to turn a profit on Life itself, that is crazy.'

Uit de aangrijpende documentaire 'Auf dem Trockenen: Wie Großkonzerne unsere Wasserressourcen ausbeuten'

De documentaire laat zien hoe schaamteloos bedrijven politieke beslissingen beïnvloeden, hoe bewoners tegen hen in het geweer komen en welke onomkeerbare schade er al is aangericht.
In de waterrijke Franse regio Auvergne drogen beekjes op, klagen appeltelers over te klein fruit en staat Europa's oudste viskwekerij op het droge, terwijl Danone er jaarlijks miljarden liters voor zijn merk "Volvic" wegpompt. Voor de camera onthult een klokkenluider hoe hem het zwijgen werd opgelegd nadat hij kritiek had geuit op de praktijken van het bedrijf. En omwonenden klagen dat hen bouwvergunningen zijn geweigerd omdat het onduidelijk zou zijn of er nog genoeg water is voor iedereen in het gebied. En nog een aantal zaken......
Bron: ARTE (52 minuten, tot 14 september gratis, diverse talen).

Mike Sermo
  • #14
  • 18 aug '22
  • 10:08

#12

Beste Jordi Kolenbrander,

U zei:

"Dat klopt, maar de overheid is ook goed in het maken van grote puinhopen."

Deze "grote puinhopen" zijn voornamelijk van nu, en de laatste 10 a 25 jaar geleden, toen de marktwerking "heilig" werd verklaard, en goed functionerende gemeentelijke en overheidsdiensten werden geprivatiseerd, of zelfs helemaal werden opgeheven.

Google eens: "Beerput Nederland" en u zult begrijpen wat ik bedoel:

De reden: Zo veel mogelijk geld verdienen, ten koste van alles!

Achter het maken van maatschappelijke "grote puinhopen" zit altijd een verborgen agenda.

Bijvoorbeeld ook over de discussie of er wel een watertaks moet worden ingevoerd, wegens een zogenaamd watertekort in Nederland.
Er worden voor de invoering van deze watertaks aantoonbaar valse en onjuiste berichten verspreid, zoals u kunt lezen in mijn reactie nummer #3

Dit om de zeer lucratieve Nederlandse drinkwater-"markt" in private handen te kunnen krijgen.

Wat ik al zei, dan kunnen alle directeuren van alle waterbedrijven in Nederland een salaris gaan eisen van ver boven de Balkenende-norm.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #13
  • 18 aug '22
  • 0:19

Ik zou het een heel goed idee vinden om bij nieuwbouw ondergrondse watertanks te plaatsen voor regenwateropvang voor gebruikt voor de wc en besproeien. En dan niet te zuinig maar een grote tank dat je zeg 2 maanden kunt doorspoelen of zoiets.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #12
  • 17 aug '22
  • 22:24

Mike Sermo #11 ''Omdat de private ondernemers er een (smerige) bende van maakte, en de (Rijks) overheid wel moest ingrijpen, om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen, of ongedaan moest maken.'' Dat klopt, maar de overheid is ook goed in het maken van grote puinhopen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.