Mensen realiseren zich niet dat een glas rode wijn dikker maakt dan een donutonwetendheid
Volgens the Guardian zijn veel mensen zich niet bewust dat ook alcohol kan zorgen voor gewichtstoename. Dit zou komen doordat er, in tegenstelling tot bij voedsel en andere drankjes, niet altijd calorieën op alcoholische dranken staan vermeld. Mensen realiseren zich daardoor niet altijd dat een glas rode wijn bijvoorbeeld dikker maakt dan een donut.
resultaten
Euromonitor deed onderzoek naar de calorieën die dagelijks uit alcohol en frisdrank komen in 24 landen. Taiwan was het enige land waar de calorie-inname van frisdrank die van alcohol versloeg. Zuid-Korea is de andere uitschieter: dagelijks komen er gemiddeld 168 calorieën uit alcohol en maar 44 uit frisdrank. Andere landen waar het verschil juist groot is in het ‘voordeel’ van alcohol, zijn Rusland, Bulgarije, en Japan.
Euromonitor’s gezondheidsanalist Sara Petersson laat weten dat dit niks af doet aan het feit dat we suikerinname moeten beperken, maar dat het aanpakken van alcoholconsumptie minstens zo belangrijk is bij de bestrijding van obesitas.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Velen tellen calorieën alsof het een boekhoudkundig foefje is. Volgens die zienswijze moet je alle calorieën verbruiken die er in gaan want anders verandert wat overblijft in lichaamsvet dat resulteert in gewichtstoename.
Als dit zo zou zijn zou de oplossing van gewichtstoename een zaak zijn van energie balans. Wat de voedsel- en frisdrankindustrie ons wil laten geloven. Sinds overmatig eten en gebrek aan beweging allebei het gedrag zijn van deze interpretatie wordt obesitas veroorzaakt door persoonlijke tekortkomingen of keuzes. Het dogma in deze uitleg is dat ‘een calorie een calorie is’ is en het niet uitmaakt waar die vandaan komt omdat het resultaat toch hetzelfde is.
Er van uitgaande dat calorieën NIET gelijk zijn geschapen en dat obesitas het gevolg is van een afwijkende energie afzetting moet de eerste wet van de thermodynamica maar eens hoognodig opnieuw worden uitgelegd maar daar lees ik hier gek genoeg nooit over.
Om vet op te slaan is een hoger insuline niveau noodzakelijk, en om dit voor elkaar te krijgen moet je voedsel eten dat je alvleesklier laat pieken. Als het insuline niveau chronisch verhoogd raakt zet insuline resistentie vanzelf in, gevolgd door vetophoping. Van welk eten stijgt insuline toevoer het meest? Wetenschappelijk bewijs vertelt ons dat de meest effectieve voedingsbron hiervoor fructose is. Zit dat niet toevallig in frisdrank tegenwoordig?
"dat een glas rode wijn bijvoorbeeld dikker maakt dan een donut."
Een gemiddelde donut is 220 kcal. Om hetzelfde uit rode wijn te halen moet je een derde van de fles in dat glas schenken. Dat is wel erg royaal.