Het vlees, afkomstig van Britse schapen, is door middel van een mechanisch proces van de botten geschraapt (separatorvlees). Het zou zich helemaal niet op het vasteland van Europa mogen bevinden, want er is een EU verordening die verbiedt dat op die manier verkregen vlees van runderen, schapen en geiten in Europa geïmporteerd wordt uit landen waar BSE is vastgesteld, zoals Groot-Brittannië.
"Opnieuw is Spanghero bedrogen door zijn leverancier. Spanghero zal hiervoor niet veroordeeld worden. Dit vlees had eenvoudigweg nooit Groot-Brittannië mogen verlaten. Het is niet onze schuld." zegt Spanghero-topman Barthélémy Aguerre in Le Figaro. verklaarde Spanghero te zijn bedrogen door Draap,
Vanaf het eerste moment wijst Spanghero met een beschuldigende vinger naar Draap Trading, het bedrijf van de Nederlandse handelaar Jan Faasen die mogelijk het meesterbrein is achter veel van de omkatfraudes. Ook dit verdachte schapenvlees zou via een moeilijk te traceren rondreis via vele etappes bij Spanghero terecht gekomen zijn. Voor Spanghero is het simpel: Draap heeft het (diepgevroren) vlees geleverd, met een factuur voor 'gemalen lamsvlees' en etiketten 'ontzenuwd lamsvlees'.
De Franse autoriteiten weten nog niet of het vlees op de markt is gekomen en of er sprake is van een risico voor de volksgezondheid. Het was bedoeld voor merguez, pittige (lams)worstjes. De Franse staatssecretaris van Landbouw wil uit voorzorg alle producten terughalen die met het vlees gemaakt zijn. Het Franse onderzoek richt zich in eerste instantie op het illegale karakter van de import van dit vlees in Frankrijk.
Fotocredits: Merguez, uitsnede, isobrown
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Geen BSE bij schapen, wel scrapie (leuk woord gezien schraapschaap...) ,ook een prion ziekte.
De Franse minister Le Foll (landbouw) is boos op Nederland. Hij verklaarde vandaag nog steeds niets te hebben gehoord van ons onderzoek naar de handel en wandel van Draap.. Het is duidelijk: wij hebben het gedaan, niet zij.
Paul, ik heb als consument geen idee wat een normale prijs is voor een product. Ik weet dat een nieuwe fiets geen twee tientjes mag kosten, maar wat een liter melk moet kosten weet ik niet. Dat kun je volgens mij ook van een consument niet verwachten.
Internationale naming & shaming.
Mooie vondst SCHRAAPSCHAAP van de firm Paahcs?? Ik begrijp dat separator van evenhoevigen in heel EU verboden is, dus ook in GB. Heeft dan dus niets te maken met vasteland van Europa. Overigens is het misschien wel verstandig om het voor schapen en geiten wel toe te staan. Voor zover ik weet is er nog nooit BSE gevonden bij die dieren.
Natuurlijk weet die importeur wat ie koopt. Deze twee bedrijven dekken elkaar, zoals wielrenners met doping. Anders blijf je toch niet handelen met een dubieuze leverancier.