image


Paniek in Engeland. Van de eerste lichting kinderen die in dit millenium geboren zijn blijkt op 3-jarige leeftijd al een kwart te dik. Zoiets is nog nooit vertoond, schrijft The Times.
Reeds op jong volwassen leeftijd zal een significant deel van deze kinderen diabetes II ontwikkelen en daarvoor medicijnen moeten nemen. Voor de rest van hun leven. Da's kostbaar, niet handig én het had niet gehoeven.

Hoe het komt is een interessante vraag.

Wetenschappers beweren dat we niet dikker zijn geworden om dat we meer calorieën zijn gaan eten, maar omdat we minder zijn gaan bewegen. Is dat ook waarschijnlijk bij babies in hun eerste drie levensjaren? Ik geloof er eerlijk gezegd niets van. Ouders laten hun kinderen waarschijnlijk niet erg andere dingen doen dan de ouders van kinderen uit de jaren '70 van de vorige eeuw. Erger nog: die kinderen zijn niet te remmen en bewegen zich rot.
Aan bewegen ligt het dus niet. Hypothese: het ligt wel degelijk aan het eten.

Vraag: wat is er veranderd in wat babies eten gedurende, pak 'm beet, de laatste 10-15 jaar?

Minder tijd en dus meer K&K-potjes met daarin een flinke stoot suiker zodat die babies pa en ma niet zodanig tot wanhoop drijven dat ze op zoek gaan naar een nieuw merk potje? Of geven we ze een lolly, een extra glas Dubbelfriss met suiker, 3 danoontjes en wat gezonde snoep zodat ze toch langer achter hun dvd-tje of spelcomputer blijven zitten?

Er lijkt me een heel behapbare onderzoeksopzet van te maken. Vier testgroepen:
- eigen gemaakt babyvoer gevoederde babies
- potjeseters
- potjes- en snoep etende babies
- eigen gemaakt babyvoer en snoep etende babies

En natuurlijk turven wat die babies doen.

Binnen drie jaar resultaat - wie weet.
Dit artikel afdrukken