De diefstallen blijkt volgens de Financial Times uit een rapport van de Association of Convenience Stores (ACS),

De meest gestolen voedingswaren zijn vlees, alcohol en zoetwaren. Over het algemeen gaat het om de duurdere producten in het schap.

Niveau diefstal ongekend
Winkeldiefstallen worden vaak gepleegd door recidivisten (63%), mensen die het niet bij dat ene keertje laten. Die zijn volgens ACS-topman James Lowman bekend bij de gemeenschap en politie, maar blijven stelen zonder angst voor vervolging. Volgens de winkeliers worden maar 16% van de misdaden gerapporteerd aan de politie.

“Officiële misdaadcijfers laten nauwelijks een kras zien op de oppervlakte van de problemen waarmee retailers worden geconfronteerd. De regering, politie en misdaadcommissarissen en lokale korpsen moeten dringend actie ondernemen om deze nationale misdaadgolf een halt toe te roepen en een duidelijk signaal af te geven dat recidivisten correct zullen worden aangepakt”, aldus Lowman. "De niveaus van diefstal die retailers nu dagelijks meemaken, zijn ongekend."

Doorverkoop
Het gaat niet alleen om mensen die het door de inflatie moeilijk hebben en zich tot misdaad wenden, maar juist ook de georganiseerde criminele bendes en verslaafden die stelen om hun drugs- of alcoholproblemen te financieren. Nu voeding duurder wordt, loont diefstal en doorverkoop nog meer.

De winkeliers roepen de politie en de regering op om een lijst van 'meest gezochte' winkeldieven in de buurt op te stellen. Zo kunnen veelplegers makkelijker uit winkels worden geweerd of naar rehabilitatieprogramma's kunnen worden verwezen. Zelf plakten retailers de afgelopen maanden meer beveiligingslabels op voedselproducten zoals steaks, kaas en boter om het risico op diefstal te beperken.

Lidl Nederland: beveiligingsstickers
Die beveiligingslabels zie je ook steeds vaker in Nederland. Zo rolde Lidl Nederland de afgelopen maanden speciale beveiligingsstickers uit op diefstalgevoelige producten als zalm, diepvriesgarnalen, cashewnoten en vlees. De combinatie van een schapsticker en een productsticker moeten de producten beveiligen tegen diefstal. Filialen mogen zelf kiezen of en op welke producten ze de stickers gebruiken, vertelt een woordvoerster aan Food Personality.

Mensen willen de tering niet naar de nering zetten
Achtergrond: een teken van de gevolgen van verarming?
Inmiddels vestigt zich in de voedselketen de gedachte dat boodschappen structureel duur zullen blijven. Dat is het gevolg van onrust in de wereld waardoor handelsstromen niet meer stabiel zijn. Het klimaat kan voor misoogsten zorgen zonder dat die elders kunnen worden opgevangen. Bovendien is de energietransitie onzeker door onduidelijkheid over bruikbare technologie en de nog langdurig gebrekkige elektrificatie van de basisinfrastructuur. In het VK ligt de inflatie fors hoger dan op het vasteland van Europa als gevolg van de extra invloed van Brexit en politiek-economische missers van de Conservatieve regering. Het gedrag van stelende consumenten zou een teken kunnen zijn van de veranderende tijd: mensen willen de tering niet naar de nering zetten.

In dat licht is het van belang het vertoog van onze intellectuele en politieke elite om met de situatie om te gaan scherp te blijven analyseren.

Wereldleiders zeiden gisteren in The Guardian dat ze goed voor iedereen zullen zorgen, ook in de onrust op weg naar een groene economie. De ontwikkelingen in het VK en de beveiliging die Lidl in Nederland laten de realisatie van de zorg nog niet zien. Wie bij Albert Heijn of Lidl afrekent bij de zelfscankassa zal bovendien opgevallen zijn dat de controle of alles wel is afgerekend is toegenomen.

In het Financieele Dagblad schreef gisteren directeur Marjan Minnesma van Urgenda dat we minder en gezonder moeten gaan eten en dat we daarom rustig voor biologische landbouw kunnen gaan. Dat kost volgens haar 20% opbrengst (in werkelijkheid kost het flink meer land ), maar dat zou geen probleem zijn omdat we voor een gezonder menu 60% minder land nodig hebben. Wat ze vergeet te vertellen is dat het gezondere voedsel in dat geval veel duurder zal zijn dan het voedsel dat nu gestolen wordt omdat mensen vinden dat ze recht hebben op lagere prijzen. Ook in dit vertoog lijkt de zorgplicht met de mond beleden, maar niet praktisch doorgedacht op haalbaarheid.
Dit artikel afdrukken