Kinderen in Engeland lopen voedselvergiftiging op omdat de stekker uit de koelkast wordt getrokken om geld te besparen. Dat zou blijken uit verschillende rapporten.
Een voedselbank vertelt op de BBC dat kinderen maagklachten hebben of met een voedselvergiftiging zitten omdat sommige ouders hun koelkasten en vriezers 's nachts uitzetten om elektriciteit te besparen. Stroom wordt hen te duur en legt te veel druk op het gezinsbudget. Jonge kinderen zijn kwetsbaar voor kleine hoeveelheden bacteriën en lopen daarom makkelijker een voedselvergiftiging op. Afgeschakelde apparaten laten het eten makkelijker bederven.

Vers voedsel moet goed worden gekoeld om de groei van schadelijke bacteriën tegen te gaan. De temperatuur van de koelkast mag ten hoogste op 5 graden C staan. Voedsel in de vriezer bederft niet en de meeste bacteriën kunnen er niet in groeien.

Recente cijfers laten zien dat Trussell Trust, een netwerk van voedselbanken, meer dan 2,1 miljoen pakketten hebben verstrekt aan mensen in het hele land van april 2021 tot maart 2022. Emma Revie, de chief executive van de Trussell, zegt dat mensen haar organisatie vertellen dat ze maaltijden overslaan om hun kinderen te kunnen laten eten. En dat ze "essentiële apparaten uitzetten zodat ze zich internettoegang kunnen veroorloven om hun kinderen hun huiswerk te laten maken".

Volgens Revie zal de situatie nog verslechteren maar mag "niemands inkomen zo gevaarlijk laag worden dat hij het zich niet kan veroorloven om gevoed, warm en droog te blijven."

Ook opvallend in het land van Boris Johnson: volgens The Guardian moet de politie clement omgaan met voedseldieven in supermarkten. Mensen kunnen hun eten niet meer betalen en daar zou begrip voor moeten zijn.