image
onze eigen reine claude pruimen: € 0,00

Gisteren reed ik naar Nederland onder het genot van Jean-Pierre Coffe, in Frankrijk berucht en beroemd vanwege zijn 'Ça se bouffe pas, ça se mange' (vrij vertaald: 'niet vreten, maar eten') op France Inter, zaterdagmiddag tussen 12 en 1 uur. Altijd zeer de moeite waard, maar - helaas - in het Frans natuurlijk (te beluisteren met Real via de click!).

De uitzending ging dit keer over de prijs van groenten en fruit. We moeten iedere dag 5 soorten fruit en groenten eten, maar wie kan dat betalen? Wat maakt ze duur, wat mag het kosten en ... wat betalen we wel voor onze groenten? Ook in Nederland is dat een issue, zeker na de droogte en warmte van de afgelopen weken. Waarom zijn groenten en fruit kostbaar? Omdat 80% van de kosten wordt bepaald door arbeidsloon: pluk, koeling, verpakking, transport, waste, weggooi vanwege een paar vlekjes. De sla, appels, pruimen, boontjes en aubergines kosten niet zoveel, maar wel de handling.

Dus: in je eigen tuin - of die van je buren of vrienden - is het allemaal stukken goedkoper en nog veel leuker ook. Klopt uiteraard allemaal.

Maar, zegt dan Coffe opeens, ik heb eens uitgerekend wat het prijsverschil is tussen gewoon in de winkel gekochte wortels en de wortelsalade die je koopt bij de supermarkt of slager (in Frankrijk - de onze blijft meer bij zijn leest). Neem een paar wortels, gewoon uit de 'dure' winkel, rasp ze, voeg wat kruiden en uitstekende (zelfs heel dure) olijfolie toe en je hebt een uitstekend gerecht dat je nauwelijks een fluit moeite kost , erg lekker is en vele malen beter dan dat bakje van die supermark. Het prijsverschil? Het kwakje uit de supermarkt blijkt 653% duurder - en toch kopen we dat wel - in groten getale zelfs.

Wie begrijpt dat nog?

image
Hierbij een foto van en link naar de site van de Belgische tuinarchitect Luk Logist uit Wijnegem. Een moestuin als siertuin! Zo kan het dus ook. En dan nog wel voor de top van de markt!

Zoals we het hier in onze lage landen zeggen: schijt de duivel dan altijd op de grote hoop?
Dit artikel afdrukken