image Het is tenslotte vrijdag. Ik verwees hier eerder een keer naar de anekdote van "Het kleine varkentje van Harel" uit de ernstig vergeelde pocket "De echte Franse keuken" van Robert J. Courtine. Hier het complete verhaal, dat vermoedelijk teruggaat op de memoires van Alexandre Dumas.

Het gebeurde in 1830. In de rue Madame woonde de directeur van het Odéon, Harel en in zijn huis hield hij een varkentje. Hij had het echt als huisdier. Nu wil het feit, dat in hetzelfde huis de schrijver Jules Janin woonde met een geit, de actrice Mademoiselle Georges met haar kater en J. de la Salle met een keffertje. Deze drie klaagden veel over het knorren van het varkentje van Harel en op een dag, toen hij op reis was, maakten zij een einde aan het leven van dat varkentje.

Harel keerde twee dagen later terug, toen zij juist bij Janin aan het eten waren. Er stonden overheerlijke zaken van het varken op tafel en Harel schoof bij. Na de bloedworst en de saucijsjes enz. kam er tot verbazing van Harel een prachtig gebraden stuk varkensvleesop tafel. men moest het hem wel bekennen. Harel schudde zijn hoofd en zei: "Arm beest. Ik hield werkelijk veel van hem. Maar ik heb nooit zoveel genoegen aan hem beleefd als vandaag."


vert.: Annie van 't Veer (Bruna 1963)
Dit artikel afdrukken