Het CBS zegt dat de sterkere prijsstijging van gezondere voedingsmiddelen niet op zichzelf staat. In de periode van 2007 tot 2017 was de prijsstijging van gezondere voedingsmiddelen acht jaren hoger dan de prijsstijging van ongezondere voedingsmiddelen. Daar kan een structurele trend in worden gelezen. Het mandje van de Schijf van Vijf mag worden beschouwd als doodnormale dagelijkse basisvoeding.

In 2016 gaven Nederlandse consumenten 13% van hun bestedingen uit aan voeding, snoep en dranken voor thuisgebruik. De gemiddelde dagbesteding kwam in 2017 uit op €6,50, op basis van data uit de Nationale Rekeningen van het CBS. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) kan een gemiddelde volwassene volgens de gezonde basis van de Schijf van Vijf iets goedkoper uit zijn en voor zo’n €6 per dag eten. Afhankelijk van geslacht, leeftijd en huishoudgrootte is dat bedrag lager of hoger.


De voedingsprijzen stegen in 2017 relatief sterk met 2,7% ten opzichte van het voorgaande jaar. In de periode 2007-2017 stegen alleen in 2008 de prijzen op jaarbasis sterker. Gezondere voedingsmiddelen stegen in 2017 gemiddeld ruim twee keer zo sterk in prijs als ongezondere voedingsmiddelen. Het CBS geeft geen verklaring voor die stijging.

In een journaalachtige video licht het CBS de cijfers toe:

Dit artikel afdrukken