De 'do's and don't's' rondom het drinken van champagne zijn toch wel genoegzaam bekend, zou je denken. Toch blijken nog veel mensen niet op de hoogte te zijn van die paar simpele regeltjes die het champagne-drinken tot een feestje maken.

The Huffington Post sprak met zesde-generatie champagne-telg Elise Losfelt van Moët & Chandon. Zij zet de zeven 'hoofdzonden' die consumenten kunnen begaan, zonder omhaal van woorden uiteen:

1. Champagne drinken uit een flûte.
Helaas, fout. In traditionele champagne-flûtes komt weliswaar de bubbel in de champagne prachtig tot zijn recht, maar de subtiele aroma's en geur kunnen zich er niet in ontplooien. Een coupe is overigens nog erger, door de wijde kelk verdwijnen de aroma's meteen, samen met de bubbels. Het perfecte glas voor champagne is domweg een witte wijn glas.

2. Champagne drinken bij alleen exquise en verfijnde hapjes
In werkelijkheid komt champagne het best tot zijn recht bij hartige en vette gerechten. Zelfs bij gefrituurde kip, hotdogs en frietjes!

3. Te volle glazen
Dan warmt de champagne te snel op.

4. De fles op een verkeerde manier openen
De enige goede manier is eenvoudig: zet je duim bovenop de kurk, draai het metaal los en draai vervolgens de fles uit de kurk - niet de kurk uit de fles.

5. Champagne langdurig in de koelkast bewaren
Handig om achter de hand te hebben misschien, maar als je niet iedere week een fles drinkt loop je het risico dat de kurk in de koelkast gaat uitdrogen en de wijn gaat oxideren. En dat gaat ten koste van de smaak.

6. Het glas bij de kelk vasthouden
Dat is een doodzonde! Daardoor warmt de champagne sneller op dan noodzakelijk. Houdt het glas dus - elegant en wel - bij de steel.

7. Wachten op die ene, speciale gelegenheid.
Elise Losfelt benadrukt het nog maar eens. "Heb je nu een fles in je ijskast liggen, wacht dan niet op een speciale gelegenheid... Je zult zien dat door die fles te openen de speciale gelegenheid zich al voordoet".
Dit artikel afdrukken