De uitnodiging was al onweerstaanbaar. Voor de introductie in Nederland van MCIII werd alles uit de kast getrokken. Lees mee: "Voor het eerst in de geschiedenis lanceert Moët & Chandon een exclusieve multi-vintage champagne". Het is een "drie maal geassembleerde wijn voor een ongekend luxueuze ervaring". "Met een ultra innovatieve, baanbrekende, hybride creatie als resultaat".

Wat kan er nu 'innovatief' zijn aan champagne? Het is het meest streng gereguleerde en gecontroleerde 'streekproduct' ter wereld. Het gebied, de druiven en de wijnmaakmethode zijn allemaal vast omschreven. Het champagnehuis Moët & Chandon maakt al meer dan 270 jaar champagne. Het huis beschikt over fantastische 'uitgangsmaterialen' in zijn kelders, jaargangen vol stille wijnen en millésimes. In 2003 besloot de chef de cave te gaan innoveren door de grenzen van zijn expertise op het gebied van assemblage op te zoeken.

'Superassemblage'
MCIII is een 'superassemblage'. Voor de eerste 'laag', 37,5-40% van het eindresultaat in de fles, is Chardonnay en Pinot noir uit 2003 gebruikt. De wijn is gefermenteerd en gerijpt in roestvrij stalen vaten. De tweede laag, ook 37,5-40% in de fles MCIII, bestaat uit stille vintage-wijnen uit 1998, 2000 en 2002, die eerst in grote eikenhouten vaten hebben gerijpt en daarna geborgd zijn in roestvrij stalen vaten. Voor de 'toplaag', 20-25% in de fles, is millésime champagne uit 1993, 1998 en 1999 toegevoegd, die al in de fles gerijpt was. De MCIII is daarna gebotteld (met een zogenaamde dosage van 5 gram per liter) en heeft nog 10 jaar mogen rijpen. In 2014 is de cuvée gedégorgeerd (van de definitieve kurk voorzien) en daarna heeft de MCIII nog een jaar mogen liggen.

Glazen
De wijn werd met de nodige égards gepresenteerd voor een select gezelschap van toprestaurateurs, wijnprofessionals en wijnproevers. Nicolaas Kleij, Gert Crum, Frank Jacobs en smaakprofessor Peter Klosse waren onder de genodigden die zich in twee-sterrenrestaurant Da Vinci verzamelden. Na uitstekende mondvermaakjes en verrukkelijke culinaire composities omlijst met Moët & Chandon Impérial, millésime 2006 en de rosé-millésime uit 2008, was het tijd voor het spektakelstuk. Er kwamen speciale wijnglazen op tafel (het Zalto Denk'Art Crystal Glass, met MCIII gravure), en de imposante (zwáre) MCIII fles werd geopend.

glas MCIII rechtop


Ik blijf vooral zitten met het 'hybride' product: is het een wijn of een champagne? Ik zie daar niet zoveel tussen zitten en proefde dus een krachtige maar elegante witte wijn met een aantrekkelijke neus en lichte tinteling
In het glas: een fel gele, stralend gouden drank met een hele fijne mousse. Eerst ruiken. Volgens Moët: "eerst de rijpe, donkerdere, warme en zoete noten van koffie, mout, mokka, praline, drop, tonkaboon, pecan, rijp graan en bladerdeeggebak. Dan komen de rijke, intense fruittonen naar voren met nuances van citrusschil, citroen, kumquat, bergamot en verveine. De eindnoten zijn mineraal van toon, vol vuursteen en de jodiumrijke geur van de zee, met droge geroosterde tinten".

Wijn of champagne?
Dan het proeven. Ik laat het smaakoordeel aan de aanwezige experts. Wat mij opvalt: in het brede glas vallen de bubbels grotendeels weg. Wat overblijft is een heerlijk complexe 'wijn', die je met genoegen drinkt. Maar waarom zou je eigenlijk een champagne als wijn willen drinken? Ter vergelijking zetten we de MCIII in een gewoon champagneglas ernaast. Daar wordt het weer champagne van. Wat mij betreft gelukkig maar. Stiekem proefden we Millésime 1993 - een van de samenstellende delen - ernaast. Ik zal het eerlijk bekennen: als ik champagne wil en mag kiezen tussen de MCIII en de 'gewone' 1993, de sommelier van mij de laatste mag inschenken.

Is het echt innovatie? Ja, met de assemblage van enkelvoudige en geblende stille wijnen en millésime-champagnes, en de deels derde gisting op fles. Levert het een 'baanbrekend resultaat' op? De MCIII is niet gekunsteld of gemaakt, maar levert een heerlijke wijn op. Ik blijf vooral zitten met het 'hybride' product: is het een wijn of een champagne? Ik zie daar niet zoveel tussen zitten en proefde dus een krachtige maar elegante witte wijn met een aantrekkelijke neus en lichte tinteling. Of de innovatieslag een succes blijkt, zal de toekomst leren. Möet & Chandon hebben in ieder geval de volgende cuvées al in de kelder klaarliggen. MCIII 001.14 is de eerste. Voor Nederland komen 36 flessen beschikbaar. Ze kosten €450 per fles.

moet chandon mciii


Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken