Voor de gelegenheid waren ze in S-vorm gebakken, de gepaneerde staafjes 'roux verrijkt met melk, eieren, gemalen speculaas en speculaaskruiden'. Doet die vorm de wenkbrauwen al fronsen, de smaak bekoort evenmin. In de woorden van Hiske Versprille: 'de vulling smaakt weliswaar naar speculaas maar dan wel naar speculaas waar iemand al enige tijd op heeft gekauwd. Het doet denken aan natte ontbijtkoek, aan verzopen pepernoten op straat tijdens een verregende intocht'.
'Kroket: iets zachts kunnen eten zonder bestek'
Versprille is, als opvolger van krokettenliefhebber Johannes van Dam, helemaal niet afkerig van een kroket. Maar de speculaaskroket slaat de plank volledig mis. De makers hebben een 'denkfout' gemaakt, stelt ze in Het Parool. 'Mijn grootste bezwaar is dat de speculaaskroket volledig uit het oog verliest wat een kroket eigenlijk is: een lekker handige manier om iets zachts te eten zonder dat je bestek nodig hebt. Stoofvlees, aardappelpuree, garnalenbisque, you name it: uit het vuistje is er niet aan te beginnen, behalve als je er ragout van maakt en er een knapperig korstje omheen paneert en frituurt. Speculaasdeeg wordt bij het verhitten van zichzelf al knapperig. Er is dus geen enkele reden om het te paneren. Gevulde speculaas: heel goed idee. Speculaas kapotstampen, natmaken en als vulling gebruiken: denkfout.'
Fotocredits: FEBO
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jakkes, ik moet de gewone kroket al niet vanwege het vet wat het opneemt en alle bloem die erin zit, maar een speculaasvariant? Ik neem wel een gewoon knapperig speculaasje..........
Jakkes. Een hartige rundvleesragout met een snuif speculaaskruiden is trouwens wel smakelijk. Daar kun je prima een kroket van maken, dunkt mij.