In een Open Brief aan de Nederlandse supermarkten vraagt Kamerlid Carla Dik-Faber of zij mee willen pleiten voor een zgn. Good Samaritan Law die voedselverspilling verder terugdringt.
Beste supermarkten,
Onlangs was ik bij u op bezoek, maar u hebt mij niet gezien. Ik bezocht één van uw filialen, na sluitingstijd, om te kijken wat er dagelijks zoal in de afvalcontainer belandt. Het resultaat stelde mij niet teleur, of eigenlijk wel. Appeltaarten, pizza’s, champignons, druiventrossen en pakjes sojamelk. Het is slechts een gedeeltelijke opsomming van wat er allemaal uit de afvalbak kwam. Terwijl 70.000 gezinnen in ons land afhankelijk zijn van de voedselbanken, belandt iedere dag weer prima voedsel in de afvalcontainer. Dit is mij een doorn in het oog. U toch ook?
Even een paar cijfers op een rij. Nederlanders gooien ieder jaar 800 miljoen kilo voedsel weg. Dat zijn 100.000 vuilniswagens vol. Dat kost ons ruim 155 euro per persoon. Samen gooien we hiermee voor 2,6 miljard euro aan voedsel weg. In de horeca en in de supermarkten wordt nog eens voor 2 miljard euro aan voedsel verspild. Het merendeel van het voedsel dat we weggooien verdwijnt in de afvalverbrandingsoven. Ik neem aan dat u dit ook onacceptabel vindt gezien de schaarste van voedsel en natuurlijke hulpbronnen om voedsel te produceren.
Wellicht denkt u dat deze cijfers aanzetten tot actie. Helaas nog niet. De laatste jaren zijn we alleen maar meer voedsel gaan weggooien. 20% minder voedselverspilling in 2015 (t.o.v. 2009) gaan we op deze manier niet halen. Consumenten gooien vaak voedsel weg dat volgens de verpakking officieel niet langer houdbaar is, maar dat nog heel goed gegeten kan worden. Droge producten zoals rijst en pasta en blikgroenten kunnen vaak veel langer bewaard worden dan de datum op de verpakking aangeeft. Is een datumlabel eigenlijk wel gerechtvaardigd? Moeten we bij deze producten niet veel meer afgaan op onze reuk en smaak.
Een deel van de verwarring wordt veroorzaakt doordat het verschil tussen het THT-label en het TGT-label niet duidelijk is. Het TGT-label (“Te Gebruiken Tot”) moet worden gebruikt voor verse producten zoals vlees en zuivel, terwijl het THT-label (“Tenminste Houdbaar Tot”) mag worden gebruikt voor overige producten. In de praktijk worden soms ten onrechte TGT-labels gebruikt of wordt de datum op het THT-label voorzichtigheidshalve naar voren gehaald.
In Nederland hebben we de Wet op de Voedselinformatieverschaffing. Hoog tijd om deze wet tegen het licht te houden! Wat denkt u ervan om voor niet-bederfelijke producten het THT-label te vervangen door een productiedatum? En wat vindt u van de 2-uursborging voor producten die gekoeld mogen bewaard? Uit onderzoek blijkt dat de termijn verlengd kan worden. Dus waarom worden nu al deze producten weggegooid?
Nog een voorbeeld. De kromme komkommer, die niet in uw schappen belandt. Is de consument nu echt zo kritisch of dénken we dat de consument deze kromme komkommers niet wil kopen?
In een aantal landen hebben ze een Good Samaritan Law, die u als supermarkt vrijwaart van mogelijke risico’s op het gebied van voedselveiligheid als u voedsel doneert. Uiteraard gaat het hierbij om voedsel dat nog prima gegeten kan worden. Ik nodig u uit om samen met mij hiervoor te pleiten, zodat het ‘overtollige’ voedsel niet meer in de container belandt, maar bij voedselbanken terecht komt. 70.000 gezinnen maken daarvan nu gebruik en voedselbanken kunnen de groeiende vraag niet aan.
20% minder voedselverspilling in 2015 moet haalbaar zijn! Ik wil hier graag samen met u aan werken. Door het aanpassen van de regels wil ik ervoor zorgen dat er minder voedsel wordt weggegooid. En door het introduceren van een Good Samaritan Law moet het mogelijk zijn om overgebleven voedsel dat nog goed gegeten kan worden, bij de voedselbanken te brengen.
Fotocredits: de goede Samaritaan, uitsnede, More Good Foundation
Dit artikel afdrukken
Onlangs was ik bij u op bezoek, maar u hebt mij niet gezien. Ik bezocht één van uw filialen, na sluitingstijd, om te kijken wat er dagelijks zoal in de afvalcontainer belandt. Het resultaat stelde mij niet teleur, of eigenlijk wel. Appeltaarten, pizza’s, champignons, druiventrossen en pakjes sojamelk. Het is slechts een gedeeltelijke opsomming van wat er allemaal uit de afvalbak kwam. Terwijl 70.000 gezinnen in ons land afhankelijk zijn van de voedselbanken, belandt iedere dag weer prima voedsel in de afvalcontainer. Dit is mij een doorn in het oog. U toch ook?
Even een paar cijfers op een rij. Nederlanders gooien ieder jaar 800 miljoen kilo voedsel weg. Dat zijn 100.000 vuilniswagens vol. Dat kost ons ruim 155 euro per persoon. Samen gooien we hiermee voor 2,6 miljard euro aan voedsel weg. In de horeca en in de supermarkten wordt nog eens voor 2 miljard euro aan voedsel verspild. Het merendeel van het voedsel dat we weggooien verdwijnt in de afvalverbrandingsoven. Ik neem aan dat u dit ook onacceptabel vindt gezien de schaarste van voedsel en natuurlijke hulpbronnen om voedsel te produceren.
Wellicht denkt u dat deze cijfers aanzetten tot actie. Helaas nog niet. De laatste jaren zijn we alleen maar meer voedsel gaan weggooien. 20% minder voedselverspilling in 2015 (t.o.v. 2009) gaan we op deze manier niet halen. Consumenten gooien vaak voedsel weg dat volgens de verpakking officieel niet langer houdbaar is, maar dat nog heel goed gegeten kan worden. Droge producten zoals rijst en pasta en blikgroenten kunnen vaak veel langer bewaard worden dan de datum op de verpakking aangeeft. Is een datumlabel eigenlijk wel gerechtvaardigd? Moeten we bij deze producten niet veel meer afgaan op onze reuk en smaak.
Een deel van de verwarring wordt veroorzaakt doordat het verschil tussen het THT-label en het TGT-label niet duidelijk is. Het TGT-label (“Te Gebruiken Tot”) moet worden gebruikt voor verse producten zoals vlees en zuivel, terwijl het THT-label (“Tenminste Houdbaar Tot”) mag worden gebruikt voor overige producten. In de praktijk worden soms ten onrechte TGT-labels gebruikt of wordt de datum op het THT-label voorzichtigheidshalve naar voren gehaald.
In Nederland hebben we de Wet op de Voedselinformatieverschaffing. Hoog tijd om deze wet tegen het licht te houden! Wat denkt u ervan om voor niet-bederfelijke producten het THT-label te vervangen door een productiedatum? En wat vindt u van de 2-uursborging voor producten die gekoeld mogen bewaard? Uit onderzoek blijkt dat de termijn verlengd kan worden. Dus waarom worden nu al deze producten weggegooid?
Nog een voorbeeld. De kromme komkommer, die niet in uw schappen belandt. Is de consument nu echt zo kritisch of dénken we dat de consument deze kromme komkommers niet wil kopen?
In een aantal landen hebben ze een Good Samaritan Law, die u als supermarkt vrijwaart van mogelijke risico’s op het gebied van voedselveiligheid als u voedsel doneert. Uiteraard gaat het hierbij om voedsel dat nog prima gegeten kan worden. Ik nodig u uit om samen met mij hiervoor te pleiten, zodat het ‘overtollige’ voedsel niet meer in de container belandt, maar bij voedselbanken terecht komt. 70.000 gezinnen maken daarvan nu gebruik en voedselbanken kunnen de groeiende vraag niet aan.
20% minder voedselverspilling in 2015 moet haalbaar zijn! Ik wil hier graag samen met u aan werken. Door het aanpassen van de regels wil ik ervoor zorgen dat er minder voedsel wordt weggegooid. En door het introduceren van een Good Samaritan Law moet het mogelijk zijn om overgebleven voedsel dat nog goed gegeten kan worden, bij de voedselbanken te brengen.
Fotocredits: de goede Samaritaan, uitsnede, More Good Foundation
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niemand kan voor verspilling zijn. Maar lezers, wist u dat wij - misschien wel omdat onze volksaard toch nog iets heeft van de oude zuinige Nederlander - samen met Zwitserland in de top 2 van hergebruikers van ons thuisafval zijn?
(Met dank aan Melchert Reudink van het PBL die me hielp om het gelinkte grafiekje terug te vinden).
Wat krijgen we nou Dick, jij tuint er ook al in? Niemand kan voor verspilling zijn! Iedereen is voor verspilling, niet alleen van voedsel van van alles en nog wat. Ik kijk even rond. Kocht enige tijd geleden een laserprinter, merk doet er niet toe, wie de schoen past trekke hem aan, mogelijk geen merk die er aan ontkomt. Nog niet eens ingelopen weigerde er al een sensor, net buiten de garantie, Japanse reparatie riep de leverancier. Heb via YouTube instructie met pijn en moeite het zelf gefikst. Helaas nu na een extra jaar toch een Japanse reparatie, ik voel mij bekocht, verspilling, het kreng was blijkbaar toch na die twee jaar al rijp voor de sloop. Zo gemaakt dat je hem amper open krijgt. Alles breekt af. Reparatie dus niet gewenst.
Onnodige handel noemt John Ralston Saul dit fenomeen. Wij hebben het allemaal gewillig geaccepteerd. Dus om te zeggen dat wij tegen verspilling zijn?
"What happens when you push unneeded trade? First, you may convert consumers into speculators. They can take it or leave it in the profound sense that they don't have a real need. Second, you drive prices down beyond the production costs of a middle-class, edcucated civilization. You then develop a false moral argument which argues that te consumer's principal right is to buy cheaper goods. And you argue that they are cheap because of competition from cheap labour - which is in reality only a secondary factor. They are cheap principally because of the surplus. By ignoring this reality we are left with the argument that it is all right for wages in the bottom third or half of society to go down because goods are cheap. This means we have been following a global economic theory flying the flag of wealth cration but ends up pushing cheaper goods as an excuse for lower wages, which means wealth reduction."
En dat alles is volgens onze nieuwe goden, de huidige economen onvermijdelijk.
Weg met de economen, andere ideologie?
Daar hebben we de kromme komkommers weer. Alsof de CU beter weet wat de consument wil dan AH en zijn kornuiten. Voedsel kost nu eenmaal niks, en als het niks kost dan koop je het mooiste.
Verder een prima initiatief hoor, de voedselbank schreeuwt om meer, en is de enige bank in Nederland die een mooi toekomstperspectief kent.
Oh, sommigen van jullie hebben de analyse niet geaccepteerd? Leg dat dan eens uit. Na de oorlog is er in Europa een gesubsidieerd systeem van agrarische overproductie op touw gezet die zijn weerga niet kent. Subsidie niet als een aalmoes maar om het systeem in de benen te houden. Praktisch alle democratische politieke partijen zien dit systeem als onvermijdelijk en jullie beweren nu dat die overproductie niet gewenst werd? Had dan op een andere partij gestemd. Welke?! Zelfs de agroman van de RABO is er van overtuigd dat dit een onvermijdelijke economische wetmatigheid is. Zo'n man kunnen jullie toch niet tegen spreken?
Zeker Hendrik, ik zou óók eens goed nadenken over het aanpakken van overproductie in onze landbouw (dringend zelfs). Ik zou ook eens heel goed nadenken over het weggooien van 2 miljoen kilo vlees. Politieke partijen schreeuwen moord en brand over voedselveiligheid, maar zien mogelijk nog niet welke krankzinnigheid zich onder directe regeringsverantwoordelijkheid op dit moment afspeelt met het vlees uit de failliete boedel van Selten.
NB: je moet niet alles met alles proberen te verbinden. Dat werkt niet.