Vooral veel brood met vruchtenhagel? Karine Hoenderdos, diëtiste en journalist, vraagt zich af wat ze volgens de officiële richtlijnen van het Voedingscentrum zou moeten eten.
Veel brood moeten we eten van het Voedingscentrum. Ik, als 46-jarige dame, word bijvoorbeeld geadviseerd om minstens zes sneetjes per dag te eten. Want dat levert me vezels, jodium en B-vitamines. Bovendien is brood een handig transportmedium voor een andere hevig gepromote lieveling van dit voorlichtingsinstituut: halvarine. 'Wie halvarine smeert, krijgt onverzadigde vetten en vitamines binnen', zeggen de Haagse voedingsexperts. Een prachtig voorbeeld van nutritionistisch denken, zonder enig respect voor een smaakvol natuurlijk product als roomboter.
Maar vanaf dit punt komen de voorlichters in de penarie. Want, lastige Nederlanders als wij zijn, wij willen geen kaal brood met halvarine eten. We willen beleg!
Dat mag. Maar tot op zekere hoogte. Toegestaan is 1,5 plak kaas (liefst 20+) en 1 plak magere vleeswaren. En wat dan te doen op de overige 3,5 boterhammen? Geen pindakaas, want ‘dat bevat eng veel vet’ (ook al zijn dat diezelfde gezonde vetten als in halvarine). Geen ei vanwege het ‘cholesterol’, nou ja, hooguit drie keer per week.
Dan word het dus zoet beleg. Bij voorkeur light jam zegt het Voedingscentrum, maar men adviseert er ook rustig vruchtenhagel of appelstroop voor kinderen in de groei. Puur suiker dus, zonder enige voedingswaarde en verzadiging.
Ben ik nou de enige die dit volslagen krankjorum vindt?
Dan liever de PuurGezonde manier. Minder brood. En het brood dat je eet, besmeer je met roomboter, pesto, humus, olijfolie of andere smaakmakers. Je belegt het met producten die lekker zijn en die veel voedingswaarde leveren, zoals een omelet of een zelfgemaakte tonijnsalade, volvette boerenkaas met tomaat, makreel, pindakaas en partjes appel met kaneel. Als je wilt, eet je er nog een salade bij of een homemade soep met veel groenten.
Ben ik nu de enige die op zijn klompen aanvoelt dat dit veel gezonder is?
Fotocredits: Frans Schouwenburg
Deze column verscheen gisteren op puurgezond.nl
Dit artikel afdrukken
Maar vanaf dit punt komen de voorlichters in de penarie. Want, lastige Nederlanders als wij zijn, wij willen geen kaal brood met halvarine eten. We willen beleg!
Dat mag. Maar tot op zekere hoogte. Toegestaan is 1,5 plak kaas (liefst 20+) en 1 plak magere vleeswaren. En wat dan te doen op de overige 3,5 boterhammen? Geen pindakaas, want ‘dat bevat eng veel vet’ (ook al zijn dat diezelfde gezonde vetten als in halvarine). Geen ei vanwege het ‘cholesterol’, nou ja, hooguit drie keer per week.
Dan word het dus zoet beleg. Bij voorkeur light jam zegt het Voedingscentrum, maar men adviseert er ook rustig vruchtenhagel of appelstroop voor kinderen in de groei. Puur suiker dus, zonder enige voedingswaarde en verzadiging.
Ben ik nou de enige die dit volslagen krankjorum vindt?
Dan liever de PuurGezonde manier. Minder brood. En het brood dat je eet, besmeer je met roomboter, pesto, humus, olijfolie of andere smaakmakers. Je belegt het met producten die lekker zijn en die veel voedingswaarde leveren, zoals een omelet of een zelfgemaakte tonijnsalade, volvette boerenkaas met tomaat, makreel, pindakaas en partjes appel met kaneel. Als je wilt, eet je er nog een salade bij of een homemade soep met veel groenten.
Ben ik nu de enige die op zijn klompen aanvoelt dat dit veel gezonder is?
Fotocredits: Frans Schouwenburg
Deze column verscheen gisteren op puurgezond.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nee Karin je bent niet de enige. Er is iets heel merkwaardigs mis.
Het is goed om aanbevelingen goed tegen het licht te houden. Ik heb veel aan de discussies waarin waarheden eens worden omgedraaid (veel zout eten is juist prima, minder zout eten is juist riskant; dikke mensen leven juist langer dan mensen met een gewoon gewicht; afvallen dát is pas slecht etc etc). Ik neem zoiets altijd serieus en in het debat zie je elkaars zwakke punten, de inconsistenties en de gaten in de wetenschap. Het is de enige reden waarom ik actief ben op Foodlog. Stellige uitspraken zijn in de voedingswetenschap riskant.
Karine houdt hier (en elders) op overtuigende wijze de aanbevelingen van het Voedingscentrum een spiegel voor. In eerste instantie werd ik al even verontwaardigd als zij maar een beetje naspeuren helpt. In dit geval denk ik dan ook dat het een lachspiegel is.
Laten we het over het broodbeleg hebben. Wel een dilemma in onze cultuur. Eigenlijk hebben we twee smaken: zoet of hartig. Zoet zit vol suiker; hartig vol zout. Scylla en Charibdis. Boterhammen met 'tevredenheid' dus maar. Er zijn natuurlijk alternatieven, zoals komkommer, radijs en sterkers maar daar heeft een moeder met vier kinderen driehoog achter wellicht niet zo'n boodschap aan. Maar het advies dan maar appelstroop en vruchtenhagel te geven is op zijn minst opmerkelijk. Maar is dat zo ?
Vruchtenhagel valt bij het Voedingscentrum in de 'bij uitzondering' categorie (en dus niet in de categoriën 'bij voorkeur' of zelfs maar 'middenweg'). Kortom het wordt moeders afgeraden vruchtenhagel te geven anders dan bij uitzondering. Als ze het dan toch doen dan gaat het van de 'vrije ruimte' af (een klein deel van je dagelijkse voeding waarin tussendoortjes, snacks en snoep vallen). Dus: als je als moeder dan toch vruchtenhagel op het brood doet dan vervangt dat eventuele snoep later op de dag.
Wat schrijft het Voedingscentrum eigenlijk nog meer: "Geef volkorenbrood en een stuk fruit mee voor in de lunchpauze als je kind naar de basisschool gaat. Varieer ook eens met rauwkost als tomaat, komkommer en wortels, als broodbeleg of in plaats van fruit. Houd snoep, chips en andere snacks voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld het weekend".
Ben ik nu de enige die op zijn klompen aanvoelt dat dit eigenlijk een prima advies is ?
Karin, je houdt dus niet zo van suiker, maar vooral van glutamaat, want ja, dat maakt het eten nu eenmaal lekker...
Rijk aan glutamaat : pesto, oude kaas, tonijn, tomaat, makreel, inderdaad, dat zijn de smaakmakers...
En ik maar denken dat vruchtenhagel gemaakt is van puur fruit :-))
Jaap, bedankt voor het naspeuren.