Op agripress.be valt te lezen dat er een campagne komt tegen het bestrijden van vitamine D tekorten. D is die vitamine die wordt aangemaakt door het contact van de huid met zonlicht. Donkere mensen hebben er in Noordelijke streken vaak gebrek aan. Witneuzen - m.n. bloggers - eveneens, omdat ze minder buiten komen dan in hun natuurlijke biotoop. Daarbij komt dat artsen hen afraden de zon in te gaan in verband met het gevaar van huidkanker.
De vitamine reguleert de opname van calcium en fosfor uit ons voedsel. Gebrek resulteert in zwakkere botten en een slecht gebit. Osteoporose bij m.n. vrouwen en minder goed functionerende spieren zijn het gevolg. Zeer waarschijnlijk zorgt het zelfs voor depressieve gevoelens.
Ik was dus reuze benieuwd of deze alarmklok nu de boel weer zou omkeren: wel naar buiten, de zon in. Nee dus: we moeten het doen met supplementen en vette vis (bijv. zalm en sardines). De echte zon is te gevaarlijk. Prima voor de supplementenmakers en weer een aardig argument voor margarinefabrikanten (die m.n. in Engeland van oudsher wettelijk vitamine D moeten bijmengen) om hun product verkocht te krijgen.
Ik stel die vraag wel heel vaak de laatste tijd: zou er binnenkort nog iets échts overblijven? Het zal het donkere jaargetijde wezen ;-)
Dit artikel afdrukken
De vitamine reguleert de opname van calcium en fosfor uit ons voedsel. Gebrek resulteert in zwakkere botten en een slecht gebit. Osteoporose bij m.n. vrouwen en minder goed functionerende spieren zijn het gevolg. Zeer waarschijnlijk zorgt het zelfs voor depressieve gevoelens.
Ik was dus reuze benieuwd of deze alarmklok nu de boel weer zou omkeren: wel naar buiten, de zon in. Nee dus: we moeten het doen met supplementen en vette vis (bijv. zalm en sardines). De echte zon is te gevaarlijk. Prima voor de supplementenmakers en weer een aardig argument voor margarinefabrikanten (die m.n. in Engeland van oudsher wettelijk vitamine D moeten bijmengen) om hun product verkocht te krijgen.
Ik stel die vraag wel heel vaak de laatste tijd: zou er binnenkort nog iets échts overblijven? Het zal het donkere jaargetijde wezen ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, dit verhaal is op de natuurlijke manier niet te winnen. We wonen gewoon domweg té ver bij de evenaar vandaan. Voedingssupplementfabrikanten mogen maximaal 5 microgram vitamine D per dagdosering in hun producten verwerken, en zelfs al slik je dit, dan nóg ontstaan tekorten, zelfs al eet je gezond [niet de Schijf van Vijf, maar volwaardiger]. De dosering om tekorten te voorkomen ligt op ongeveer 25 microgram per dag, 5 maal het wettelijke maximum.
Het gebruik van zonnebrandcrèmes heeft twee kanten. Door te smeren bescherm je jezelf tegen huidkanker [je blokkeert de schadelijke UVB-stralen]. Door niet te smeren bescherm je jezelf tegen alle andere soorten van kanker [je huid maakt meer vitamine D aan]. Een op z'n minst lastige situatie.
Vooral donker getinte mensen zijn niet te benijden in Nederland. In hun oorspronkelijk land [evenaar] is hun huidskleur prima voor de bescherming tegen de fellere zonnestraling, en wordt er nog vitamine D aangemaakt. Zodra ze naar Nederland komen is dit verhaal voorbij, zij krijgen te weinig zonlicht te verduren. Wat denk je van de moslima's met hun hoofddoekjes, om over eventuele burka's maar niet te spreken...
Jacobus
Ik begreep altijd dat één blikje sardines ook OK is. Maar dan krijgen we natuurlijk weer zo'n trade-off: je beschermt jezelf tegen rachitis, maar krijgt volop PCB's binnen.
Je hebt ongeveer 15 gram sardines nodig om aan 1 microgram vitamine D te komen. Mocht je de hele dag binnen zitten, dus een chronisch gebrek aan zonlicht hebben [onze bejaarden], dan moet je 3 blikjes van 125 gram netto sardines nuttigen om gebreken te voorkomen [qua calorieën overigens ook weer een hele inname].
Jacobus
En ik moet hier nog iets aan toevoegen. Ik moet altijd erg lachen om mensen die een blikje vis gaan opeten. Dan halen ze het dekseltje los en zien een portie vis in olie drijven. "Gatverdarrie, olie!" is dan de populairste kreet. Deze overbodige vloeistof wordt dan ook volledig in de dichtstbijzijnde gootsteen gedeponeerd. Wat is hier gebeurd?
Vitamine D is net als de vitamines A, E en K vetoplosbaar. Deze vitamine zit in het blikje dan ook vooral in het oliegedeelte. Bizar? Nog eentje dan. Omega-3 vetzuren zijn eveneens vetoplosbaar. Als jij dus als blikjesardine-eter voorovergebogen bij een gootsteen staat, verwijder je dus effectief én vitamine D, én de behaaglijke o-zo-noodzakelijke omega-3 vetzuren.
Advies? Vis in water [smaakloos] óf tomatensaus [conserveringsmiddelen en smaakstoffen] óf de olie niet weggooien óf niet insmeren 's zomers [pijnlijk] óf een vitaminepilletje nemen [hoort eigenlijk niet zo te zijn]...
Jacobus
Maar Jacobus, hoe leefden we hier dan in bijv. de 14e eeuw? Had iedereen gebrek aan vitamine D (ja dus, want het aantal zonne-uren en de intensiteit van de zon waren niet significant verschillend van vandaag)? En inderdaad: er was waarschijnlijk sprake van het soort aandoeningen die het gevolg van zo'n tekort zijn.
Conclusie: dit zijn voor mensen onheilzame streken.
Andere mogelijke conclusie: we worden veel te oud en hebben ons in onze evolutie slechts sub-optimaal kunnen aanpassen. (Mooi argument voor techfood!! - want alleen zo kunnen we ons verder ontwikkelen en onze gemiddelde levensverwachtig dramatisch oprekken. Iets wat ontegenzeggelijk volkomen tegennatuurlijk is).
Andere vraag: dat zonarme N-Europa vormt intellectueel en industrieel de bakermat van de moderne wereld. Hoe slecht kan die plek dan zijn?
Zijn we niet gewoon gemaakt om buiten te zijn? Donkere mensen zijn donker omdat ze in hun ontwikkelingsomgeving veel méér zon hadden dan goed voor een mens is.
Je begrijpt het: intuïtief heb ik nog altijd wat moeite met het 'slechte' van de zon (ozon-problemen daargelaten).