Deze vond een anonieme winkelaar in een Jumbowinkel.
Het is vandaag Foodlog Etikettendag. Daarom hebben we wat vragen.
Dit vlees komt van de firma Sanders uit Weert. Het heeft een ster van de Dierenbescherming, ook al ziet de verpakking er helemaal authentiek Iers uit. Ierland is een land waar ze geen Dierenbeschermingssterren nodig hebben omdat alle vleeskoeien er blij buiten lopen.
We willen graag van u weten:
- voelt u zich misleid nu we u vertellen dat alle Iers rundvlees een ster verdient, zelfs als die er niet op staat?
- vindt u het OK dat de Dierenbescherming sterren plakt op vlees dat er geen beter leven door kreeg omdat het dat altijd al had?
Dit artikel afdrukken
Dit vlees komt van de firma Sanders uit Weert. Het heeft een ster van de Dierenbescherming, ook al ziet de verpakking er helemaal authentiek Iers uit. Ierland is een land waar ze geen Dierenbeschermingssterren nodig hebben omdat alle vleeskoeien er blij buiten lopen.
We willen graag van u weten:
- voelt u zich misleid nu we u vertellen dat alle Iers rundvlees een ster verdient, zelfs als die er niet op staat?
- vindt u het OK dat de Dierenbescherming sterren plakt op vlees dat er geen beter leven door kreeg omdat het dat altijd al had?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik lees in het commentaar van marketeers altijd 'be good and tell it'. Kennelijk hebben de producenten van dit vlees geluisterd, prima dus.
Ik ben wel benieuwd hoe dit zit, bij mijn weten certificeert St.BLK niet buiten Nederland!
Iers rundvlees is altijd sterwaardig (tenzij iemand daar gaat frauderen, maar dat zou dom zijn want zijn kosten lopen te hoog op). Daarom kan dit. De vraag is echter: willen we sterren op dieren die het beter kregen door de ster of willen we alleen sterren op dieren die het beter kregen? Dan is er nog een vraag. Stel dat er dieren zijn die het ook beter kregen, maar die nog geen ster krijgen terwijl ze net zo goed leven als Ierse koeien. Horen die dan ook niet automatisch een ster te krijgen? Zo gaat het met Ierse immers ook en je wilt geen rechtsongelijkheid.
Gelijke monniken, gelijke kappen zou ik zeggen, dus Iers rundvlees mag best een ster krijgen, ook al hadden de dieren het daarvoor ook al goed. Je kunt natuurlijk wel de eisen steeds iets aanscherpen, zodat het dierenwelzijn wel omhoog gaat. Het wordt heel ingewikkeld als je alleen de verbetering honoreert. Dat schept onduidelijkheid voor de consument.
'Ierland is een land waar ze geen Dierenbeschermingssterren nodig hebben omdat alle vleeskoeien er blij buiten lopen'
Alle vleeskoeien ? Hebben ze daar geen melkvee ? En waarom staan de Ierse runderen 4 tot 6 maanden op stal als ze buiten kunnen lopen ? Omdat het in de stal gezelliger is ? Of dat bierborstel, soja en ander soort voer beter in een stal gevoerd kunnen worden ?
Harold #2, zover ik weet, certificeert de Stichting Beter Leven kenmerk buiten Nederland. Zo hebben wij (producenten/veehouders in Uruguay) drie BLk sterren op ons biologische (volgens de EU norm) gecertificeerde rundvlees.