Hoewel er gesprekken plaatsvinden tussen de Dierenbescherming en de Stichting Natuur & Milieu blijven de sterren van het Beter Leven Keurmerk beperkt tot dierwelzijn.
Dat meldt Vlees.nl.
Het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming geeft de consument inzicht in hoe fijn of niet fijn het dier waarvan hij het vlees gaat consumeren geleefd heeft. De Stichting Natuur & Milieu zou hier milieucriteria aan willen toevoegen, zodat de consument zijn keuze ook kan baseren op de mate van milieubelasting van het vlees.
Naast welzijnssterren zijn dus ook milieusterren te verwachten. Op Foodlog zijn recent scherpe discussies gevoerd over de mogelijke onduurzaamheid van milieuvriendelijkheid. Ook journalist Mac van Dinther schreef er gisterochtend een stuk over in de Volkskrant. Het is niet ondenkbaar dat producten met meer sterren op welzijnsgebied, minder sterren zullen scoren op milieugebied.
Als beide logo's er naast elkaar komen is dan ook verdere maatschappelijke discussie te verwachten.
Fotocredits: Dimormar!
Dit artikel afdrukken
Het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming geeft de consument inzicht in hoe fijn of niet fijn het dier waarvan hij het vlees gaat consumeren geleefd heeft. De Stichting Natuur & Milieu zou hier milieucriteria aan willen toevoegen, zodat de consument zijn keuze ook kan baseren op de mate van milieubelasting van het vlees.
Naast welzijnssterren zijn dus ook milieusterren te verwachten. Op Foodlog zijn recent scherpe discussies gevoerd over de mogelijke onduurzaamheid van milieuvriendelijkheid. Ook journalist Mac van Dinther schreef er gisterochtend een stuk over in de Volkskrant. Het is niet ondenkbaar dat producten met meer sterren op welzijnsgebied, minder sterren zullen scoren op milieugebied.
Als beide logo's er naast elkaar komen is dan ook verdere maatschappelijke discussie te verwachten.
Fotocredits: Dimormar!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De dierenbescherming weet heus wel dat de gemiddelde donateur wel vlees wil eten, maar niet ten koste van ''zielige diertjes''. Milieu-aspecten zijn veel te abstract, na mij de zondvloed. Ik denk dat deze keuze van de dierenbescherming vanuit hun oogpunt verstandig is. Opportunistisch ook. Dierenwelzijn is een ethische discussie op micro-niveau. Het milieu-vraagstuk is wellicht belangrijker op macro-niveau, maar dat laten we graag aan de deskundigen over.
Flipse heeft een punt. Je kunt de absolute milieubelasting ook eenvoudig verlagen door minder te consumeren. Maar ja als je de wereldbevolking wilt voeden dan kun je daar geen dierenbeschermers bij gebruiken.
Op meso-niveau tenslotte: Deze discussie is een tijdelijke, binnenkort eten we gekweekt vlees, dieren slachten om aan je voeding te komen zal ooit gezien worden als een barbaars middeleeuws ritueel. Daar ben ik van overtuigd. In de tussentijd kunnen we ook gaan experimenteren met hersendode kippen en varkens. Dan heb je geen last van dierenwelzijn en kun je ze zo efficiënt en zo duurzaam mogelijk opfokken. Maar of je daar de handen voor op elkaar krijgt?
Dé van Riets reactie wou even niets. Hij blokkeerde het openen van dit artikel een tijdje (Onstuimig zoekt nog steeds naar de oorzaak). Ik plaats de reactie opnieuw.
Dé schreef vanmorgen: "Het is in elk geval goed om helder te maken dat het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming waar veel producenten inmiddels mee werken zich focust (beperkt, zo je wil) op dierenwelzijnsaspecten en dat milieu een andere discipline. En die kunnen zomaar met elkaar op gespannen voet staan, want wat goed wordt geacht voor het dier hoeft niet beter te zijn voor het milieu. Maak het allemaal duidelijk, dan weet je wat je kiest. Als je onder alle stickers en logo's het vlees nog maar in het bakje kunt zien liggen..."
Dat ene keurmerk zie ik wel zitten, mits het kwaliteitssysteem ook zelf regelmatig vernieuwd. Als we nu denken een goed keurmerkenbeleid te maken en dat dit goed is voor de komende 20 jaar, dan is dit te star en kunnen vernieuwers er niet mee vooruit. Zie het maar als een soort ISO certificering, die zelf ook continue verbeterd.
En Dick ik houd van honden en katten :-)
Marijke, zou je liever één keurmerk hebben dat beide regelt omdat je nu of door de hond of door de kat gebeten wordt?
Wij zijn in dit land een beetje doorgeschoten. Gewoon selecteren op smaak, daar maakt dierenwelzijn deel van uit. Een beetje minder intensief, dan snijdt het mes aan 2 kanten: diervriendelijker en beter voor het milieu. Het is allemaal niet zo moeilijk....!!