Vorig jaar kwamen de Nederlandse tuinders en telers niet best uit de Gifmeter. Er werd op foodlog het nodige over geschreven, onder meer door Jan van Rongen. Foodwatch brengt vandaag rapport uit over hun bevindingen van het gif op Nederlandse groenten en fruit in 2010.
Foodwatch schrijft:
Groenten en fruit eten is gezond. Groenten en fruit zonder resten van giftige bestrijdingsmiddelen zijn gezonder. Gelukkig heeft vijf jaar ‘Weet wat je eet-campagne’ er voor gezorgd dat groente en fruit in Nederlandse supermarkten schoner zijn geworden. In 2010 zaten er veel minder gifstoffen op groente en fruit dan vijf jaar daarvoor. Tegelijk werd het aantal overschrijdingen helaas niet terug gedrongen. Consumenten hebben recht op voeding zonder gif, stelt 'Weet wat je eet'. Daarom eisen de 'Weet wat je eet'-partners van de overheid, supermarkten en producenten dat er geen resten van bestrijdingsmiddelen meer op groente en fruit zitten.
Gifvrije groente en fruit eten is gezond. Gelukkig zaten er in 2010 veel minder gifsoorten op groente en fruit ten opzichte van 2005: gemiddeld 1,5 in plaats van 2 gifsoorten per product. Dat betekent helaas niet dat er veel minder producten met bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen. Het percentage steeg in 2010 naar 67% in plaats van 66%. Gelukkig waren er (iets) minder overschrijdingen van de gezondheidsnorm voor jonge kinderen: 14 in plaats van 16. Het aantal wetsovertredingen is, ondanks de eerdere versoepeling van EU regels weer gestegen.
Vrijwel alle supermarkten hebben hun residu-beleid aangescherpt. Nu doen supermarkten het beter dan andere groenten- en fruitverkopers als het gaat om het aantal gezondheidsrisico’s (0,1% respectievelijk 0,4%) en wetsovertredingen (2% respectievelijk 11%).
Ander goed nieuws is dat Nederlandse groenten en fruit over het algemeen schoner zijn dan geïmporteerde groenten en fruit. Alleen de andijvie zorgt ervoor dat Nederland niet in de top-5 is beland. Op fruit zitten minder gifsoorten dan in voorgaande jaren.
Plus bleek in 2010 de schoonste supermarkt: op 57 procent van groente- en fruitwaren zaten resten bestrijdingsmiddelen en geen enkel monster overschreed de gezondheidsnormen. Albert Heijn scoorde het slechtst. Gemiddeld telden de 254 AH-monsters 1,9 gifsoorten. Een AH-andijviemonster overschreed ruimschoots de gezondheidsnorm voor het middel Lamba-cyhalothrin.
De Gifmeter informeert over gif op groente en fruit om de landbouwsector en supermarkten te bewegen tot het produceren van schonere producten en meer transparantie. Natuur en Milieu, Milieudefensie en foodwatch, die samen de campagne 'Weet wat je eet' voeren, willen groenten en fruit zonder gif. Bestrijdingsmiddelen zijn gemaakt om giftig te zijn, en op dit moment beschermt de wet mensen niet tegen de effecten van combinaties van gifresten. Bovendien zijn groenten en fruit niet de enige bron van giftige stoffen, maar slechts onderdeel van een veel wijder probleem van chemisatie van ons milieu.
"Het gifgebruik kan verder omlaag, groenten en fruit kunnen veel gezonder. 'Weet wat je eet' roept consumenten op om mee te doen aan onze e-mailactie om groenten en fruit zonder gifresten te eisen”, aldus Bart van Opzeeland van foodwatch.
De 'Weet wat je eet'-organisaties publiceren sinds 2006 de Gifmeter, een jaarlijkse ranglijst voor supermarkten, productielanden en producten. De ranglijst is gebaseerd op de resultaten van landelijke risicogestuurde steekproeven van inspecteurs van de nVWA (de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit) van het ministerie van EL&I. De nVWA voerde in 2010 het aantal steekproeven op naar 4277 (+35%) en trad voor het eerst op tegen nagenoeg alle overtreders.
Fotocredits: healthy anti-aging solutions
Dit artikel afdrukken
Groenten en fruit eten is gezond. Groenten en fruit zonder resten van giftige bestrijdingsmiddelen zijn gezonder. Gelukkig heeft vijf jaar ‘Weet wat je eet-campagne’ er voor gezorgd dat groente en fruit in Nederlandse supermarkten schoner zijn geworden. In 2010 zaten er veel minder gifstoffen op groente en fruit dan vijf jaar daarvoor. Tegelijk werd het aantal overschrijdingen helaas niet terug gedrongen. Consumenten hebben recht op voeding zonder gif, stelt 'Weet wat je eet'. Daarom eisen de 'Weet wat je eet'-partners van de overheid, supermarkten en producenten dat er geen resten van bestrijdingsmiddelen meer op groente en fruit zitten.
Gifvrije groente en fruit eten is gezond. Gelukkig zaten er in 2010 veel minder gifsoorten op groente en fruit ten opzichte van 2005: gemiddeld 1,5 in plaats van 2 gifsoorten per product. Dat betekent helaas niet dat er veel minder producten met bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen. Het percentage steeg in 2010 naar 67% in plaats van 66%. Gelukkig waren er (iets) minder overschrijdingen van de gezondheidsnorm voor jonge kinderen: 14 in plaats van 16. Het aantal wetsovertredingen is, ondanks de eerdere versoepeling van EU regels weer gestegen.
Vrijwel alle supermarkten hebben hun residu-beleid aangescherpt. Nu doen supermarkten het beter dan andere groenten- en fruitverkopers als het gaat om het aantal gezondheidsrisico’s (0,1% respectievelijk 0,4%) en wetsovertredingen (2% respectievelijk 11%).
Ander goed nieuws is dat Nederlandse groenten en fruit over het algemeen schoner zijn dan geïmporteerde groenten en fruit. Alleen de andijvie zorgt ervoor dat Nederland niet in de top-5 is beland. Op fruit zitten minder gifsoorten dan in voorgaande jaren.
Plus bleek in 2010 de schoonste supermarkt: op 57 procent van groente- en fruitwaren zaten resten bestrijdingsmiddelen en geen enkel monster overschreed de gezondheidsnormen. Albert Heijn scoorde het slechtst. Gemiddeld telden de 254 AH-monsters 1,9 gifsoorten. Een AH-andijviemonster overschreed ruimschoots de gezondheidsnorm voor het middel Lamba-cyhalothrin.
De Gifmeter informeert over gif op groente en fruit om de landbouwsector en supermarkten te bewegen tot het produceren van schonere producten en meer transparantie. Natuur en Milieu, Milieudefensie en foodwatch, die samen de campagne 'Weet wat je eet' voeren, willen groenten en fruit zonder gif. Bestrijdingsmiddelen zijn gemaakt om giftig te zijn, en op dit moment beschermt de wet mensen niet tegen de effecten van combinaties van gifresten. Bovendien zijn groenten en fruit niet de enige bron van giftige stoffen, maar slechts onderdeel van een veel wijder probleem van chemisatie van ons milieu.
"Het gifgebruik kan verder omlaag, groenten en fruit kunnen veel gezonder. 'Weet wat je eet' roept consumenten op om mee te doen aan onze e-mailactie om groenten en fruit zonder gifresten te eisen”, aldus Bart van Opzeeland van foodwatch.
De 'Weet wat je eet'-organisaties publiceren sinds 2006 de Gifmeter, een jaarlijkse ranglijst voor supermarkten, productielanden en producten. De ranglijst is gebaseerd op de resultaten van landelijke risicogestuurde steekproeven van inspecteurs van de nVWA (de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit) van het ministerie van EL&I. De nVWA voerde in 2010 het aantal steekproeven op naar 4277 (+35%) en trad voor het eerst op tegen nagenoeg alle overtreders.
Fotocredits: healthy anti-aging solutions
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Daar zijn we weer, en nu vlak voor Kerst. Het bericht krijgt geen groots exposure (met uitzondering van AgD Media), kennelijk geldt steeds meer 'weet wat je schrijft'. Reactie PT hierop:
- Bijzonder kwalijk dat milieuclubs wederom met Gifmeter komen
- Onderzoek van het RIVM toonde onlangs aan dat Nederlanders te weinig groenten en fruit eten. Wie weet wat ie eet, beseft dat de Kerstmaaltijd veel en een variatie aan groenten en fruit moet bevatten. Als milieubeweging het echt goed voor heeft met de volksgezondheid, roepen ook zij hiertoe op, zo vlak voor de Kerstdagen
- Het risico bij groenten en fruit zit in te lage consumptie. Het aantal keren dat schadelijke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen op groenten wordt gevonden, is ten opzichte van de totale groenteconsumptie verwaarloosbaar klein. Een eventueel gezondheidsrisico weegt beslist niet op tegen het gezondheidsvoordeel van eten van groenten en fruit. Dat stelde het Voedingscentrum onlangs ook. Eten van voldoende groenten en fruit leidt tot een langer en gezonder leven
- De groenten- en fruitketen werkt al vele jaren aan het verlagen van de residuen op groenten en fruit (met onder meer Foodcompass sinds 2003), met het huidige goede resultaat tot gevolg. Dit is niet het succes van de Gifmeter, maar van afspraken, acties en investeringen binnen de keten zelf
- De keten is voorstander van transparantie. Ze bracht dan ook enkele weken geleden zelf al de cijfers over de residucontroles van de NVWA naar buiten. Het valt echter sterk te betreuren dat de partijen achter de Gifmeter ook nu weer deze cijfers gebruiken voor foute beeldvorming, bijvoorbeeld als het gaat om een 'ranking' van supermarkten en de vergelijking tussen supermarkten en groothandel (zoals Jan van Rongen vorig jaar ook al uitwees op Foodlog). Het aantal meetgegevens is te laag om betrouwbare vergelijkingen te kunnen maken (te weinig monsters per product per land per supermarkt). Om die reden zou de overheid deze partijen niet meer de controleresultaten moeten toesturen
"microgram wise, kilograms foolish"...
Dus van dichtbij is beter. Foodwatch leest foodlog.
Nederlandse telers, gefeliciteerd. Jammer dat er van die clubjes zijn die de groenten- en fruitconsumptie telkens vergiftigen met angst.
Drie dagen voor Kerst komen ze met deze onzin. Ik had alles klaarstaan: spreadsheets, kleine python-programma's, ik was van plan om het nu helemaal de grond in te boren. Ik hoef eigenlijk alleen nog maar de gegevens over te typen.
Maar ik heb er voorlopig geen zin meer in.
Vorig jaar had je nog van onkunde kunnen spreken. De drie sponsoren hadden het maken van de gifmeter uitbesteed aan ene René Houkema, bioloog geloof ik, dus niet zo vreemd dat ze de resultaten vertrouwden. Ze hebben mijn stuk echt wel gelezen vorig jaar. Toen René Houkema met mij in discussie ging op deze site (en tussen de regels door liet merken niet zó veel van statistiek te weten), werd hem de mond gesnoerd door Klaas Breunissen, en vluchtten de drie sponsoren na een weinig zeggende verklaring van Breunissen in een laf zwijgen.
Dit jaar kunnen we dus alleen maar spreken van opzettelijke misleiding en bedrog. Ze weten dat ook dit jaar de gegevens in de database niet representatief zijn, ze weten dat ze regelmatig op basis van te weinig gegevens "conclusies" trekken, en ze weten dat hun vervuilingsindex totaal niet deugt als instrument om supermarkten, producten of landen met elkaar te vergelijken.
Ze weten dat het niet deugt.