Vorig jaar kregen de tuinders, handelaren en supermarkten er nog flink van langs, toen TROS Radar uitgebreid en tamelijk eenzijdig aandacht schonk aan de jaarlijkse Gifmeter. Statisticus Jan van Rongen moest er aan te pas komen om uit te leggen hoe je zulke cijfers moet interpreteren. De Gifmeters hadden er namelijk nogal een potje van gemaakt. Er is een gerede kans dat zo’n circus zich dit jaar gaat herhalen.

Supermarktkoepel CBL, handelsorganisatie FrugiVenta en fruittelersorganisatie NFO willen via de rechter afdwingen dat de nVWA haar cijfers niet meer openbaar maakt, schrijft het Agrarisch Dagblad. Zij menen dat de cijfers een scheef beeld kunnen geven.

De openbaar gemaakte cijfers zijn het gevolg van steekproeven uit partijen groenten en fruit waarvan vermoed wordt dat er overvloedig gebruik is gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Het is aannemelijk dat ze een negatiever beeld laten zijn dan representatieve steekproeven over alle partijen. Nadere bestudering laat inderdaad overschrijdingen zien. De grootste overschrijdingen komen voor op importproducten uit verre landen, waar door slechte voorlichting en druk vanuit de chemische industrie overvloedig wordt gespoten. Niettemin concludeert de nVWA dat die overschrijdingen beginnen af te nemen.

De grootste overschrijdingen worden gevonden buiten de EU. Ze nemen evenredig af met de afstand. Zo zijn bijvoorbeeld aardbeien uit Nederland het allerschoonst, die uit omliggende landen ietsje minder schoon en van nog verder weg twijfelachtig. Dat supermarkten en handelaren protesteren tegen het vrij geven van cijfers valt dus te begrijpen.
Ze hebben er belang bij overal te kunnen inkopen. Het is dan ook begrijpelijk dat CBL en FrugiVenta niet met feitelijke informatie naar het publiek komen, maar met een feel good bericht via het Voedingscentrum. Daarnaast zou er een website in de lucht komen met informatie over de risico’s van bestrijdingsmiddelen www.allesoverbestrijdingsmiddelen.nl. De link werkt echter nog niet.

Een bron meldt dat ook groenten- en fruittelers, vertegenwoordigd door de NFO, terughoudend zijn met echte informatie, omdat de NGO’s achter de Gifmeter biologische teelt zouden willen afdwingen. Dat wil bepaald niet iedereen.

Als de Gifmeters willen, kunnen ze de knuppel ook dit jaar weer flink in het onoplettende hoenderhok kunnen gooien. Dat gaat vast gebeuren, want statistiek werkt alleen voor slimme mensen. Daar voer je geen actie mee.

En de telers? Die zijn gewoon een beetje dom, want Nederland blijkt wereldkampioen schone groenten en fruit. Het valt allemaal in een simpele one-liner te vatten: ‘Groenten en fruit? Dichtbij is beter.’ Ik zou het op mijn verpakking zetten.

Fotocredits: [url=http://randomfunnypicture.com/tag/meter/]randomfunnypicture.com
Dit artikel afdrukken