Op vier fronten wordt hard gewerkt om de huidige banaan te redden. De verreweg meest gegeten soort, de Cavendish, dreigt aan een schimmel ten onder te gaan. De huidige populaire banaan is lekker zoet en bevat geen pitten, maar is daardoor steriel en genetisch zwak. Door het DNA-spoor terug te volgen ontrafelden botanisten de complete genetische kaart van de banaan. Die is nodig om nieuwe soorten te kunnen kweken.
Een kennis kreeg te horen dat ze geen bananen meer mocht eten, ze heeft een te lage bloeddruk. Bananen bevatten van alle fruit het meeste kalium en dat is een essentieel mineraal voor de regulering in en tussen de cellen van de elektrische lading, als pendant van natrium (uit keukenzout). Kalium speelt ook een rol bij het stabiel houden van de hartslag, bij de bloeddruk en bij het op gang brengen van insuline om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Een medetoerfietser bevestigde met plakband twee bananen aan de stang van zijn racefiets en voedde zich alleen daarmee gedurende de 160 kilometer van de Ronde van Noord-Holland. Bananen zitten vol zetmeel en hoe rijper ze worden, hoe meer dat in glucose wordt omgezet. Belangrijker dan als superfood voor sporters te dienen is dat de banaan onmisbaar is als dagelijkse kost voor miljoenen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
Lokkertjes
De zegeningen van de banaan hoeven niet bezongen te worden. Supermarkten verkopen ze geregeld onder de inkoopprijs, want het zijn de ultieme lokkertjes. Iedereen eet bananen, want bananen zijn gezond, draagbaar, makkelijk te nuttigen en voordelig. Een flinke banaan en een appeltje elke ochtend en je hoeft je niets aan te trekken van die verhalen over gezond ontbijten.
Negentig procent van de bananen die verhandeld worden zijn van de soort Cavendish. Door monocultuur van die door veredeling steriele soort is de nu zaadloze (en daardoor prettig eetbare) banaan zeer kwetsbaar voor schimmels en andere plagen geworden. Voortplanting gaat niet meer door de verspreiding van zaden, die zich per generatie kunnen ontwikkelen, maar door verstekken, waardoor alle bananen genetisch identiek en genetisch verzwakt zijn. En daardoor kwetsbaar voor een nieuwe variant van de schimmel, Tropical Race 4 geheten.
Substraat
Er worden talloze pogingen ondernomen om de Cavendish te redden en te verbeteren, onder andere met gene editing en door de aanval op de schimmel te openen met een nieuwe soort anti-schimmelmiddelen, zoals Britse onderzoekers recent onderzochten.
Ook de teelt in kassen is een oplossing tegen de schimmel, die zich snel via het grondwater op plantages verspreidt, maar niet in de geïsoleerde teelt op schoon substraat. Dat gebeurt bij Nederbanaan, het project van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie aan de WUR. In de kas in Ede (bij Foodlog HQ op het terrein) zijn de eerste nederbananen vier jaar geleden geoogst.
Een belangrijke nieuwe stap in de zoektocht naar een resistente, genetisch weerbare banaan werd gezet door Franse en Belgische biodiversiteitonderzoekers. Met computersimulaties werden de vele kruisingen van oerbananen ontrafelt en als het ware het genetische spoor terug gevolgd. Het verslag verscheen in Frontiers in Plant Science. Niet alleen bracht dat inzicht in de complexe geschiedenis van de banaan, ook in de geografische herkomst van alle variëteiten, die in de duizend soorten lopen. Allemaal behoren ze taxonomisch tot de genus Musa, zo gedoopt door Carl Linnaeus in 1753.
De genetische kaart van de huidige banaan heeft een paar blinde vlekken. Drie van de oersoorten waarvan DNA in de huidige genetische opmaak zit, zijn onbekend. Waarom is dat van belang? “De beschrijving van de volledige genenpool van wilde bananen is een eerste vereiste om de diversificatiegeschiedenis van wilde Musa-soorten (…) te begrijpen en efficiënte beschermingsprogramma's voor de taxa te ontwikkelen,” aldus de onderzoekers.
Samengevat: er wordt langs vier wegen genezing gezocht voor de - dramatisch uitgedrukt- ten dode opgeschreven Cavendish. Met nieuwe schimmelbestrijding, met schone kweekmethoden, met CRISPR-gentechnieken en met teelt van nieuwe soorten. Voor dat laatste is dit onderzoek van belang.
“We moeten teruggaan naar de wilde bananen en uitzoeken hoe je vruchtbare planten kunt maken, vergelijkbaar met de eetbare bananen,” zegt botanist Julie Sardos over haar baanbrekende werk in New York Times.
Dit artikel afdrukken
Een medetoerfietser bevestigde met plakband twee bananen aan de stang van zijn racefiets en voedde zich alleen daarmee gedurende de 160 kilometer van de Ronde van Noord-Holland. Bananen zitten vol zetmeel en hoe rijper ze worden, hoe meer dat in glucose wordt omgezet. Belangrijker dan als superfood voor sporters te dienen is dat de banaan onmisbaar is als dagelijkse kost voor miljoenen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
Lokkertjes
De zegeningen van de banaan hoeven niet bezongen te worden. Supermarkten verkopen ze geregeld onder de inkoopprijs, want het zijn de ultieme lokkertjes. Iedereen eet bananen, want bananen zijn gezond, draagbaar, makkelijk te nuttigen en voordelig. Een flinke banaan en een appeltje elke ochtend en je hoeft je niets aan te trekken van die verhalen over gezond ontbijten.
De vraag is echter hoelang de overdaad aan heerlijke, gezonde en goedkope bananen nog duurt. De banaan wordt in zijn bestaan bedreigd door een hardnekkige schimmel.De vraag is echter hoelang de overdaad aan heerlijke, gezonde en goedkope bananen nog duurt. De banaan wordt in zijn bestaan bedreigd door een hardnekkige schimmel. Lees alles over de Panamaziekte die wordt veroorzaakt door die Fusariumschimmel in het dossier van Foodlog over de banaan.
Negentig procent van de bananen die verhandeld worden zijn van de soort Cavendish. Door monocultuur van die door veredeling steriele soort is de nu zaadloze (en daardoor prettig eetbare) banaan zeer kwetsbaar voor schimmels en andere plagen geworden. Voortplanting gaat niet meer door de verspreiding van zaden, die zich per generatie kunnen ontwikkelen, maar door verstekken, waardoor alle bananen genetisch identiek en genetisch verzwakt zijn. En daardoor kwetsbaar voor een nieuwe variant van de schimmel, Tropical Race 4 geheten.
Substraat
Er worden talloze pogingen ondernomen om de Cavendish te redden en te verbeteren, onder andere met gene editing en door de aanval op de schimmel te openen met een nieuwe soort anti-schimmelmiddelen, zoals Britse onderzoekers recent onderzochten.
Ook de teelt in kassen is een oplossing tegen de schimmel, die zich snel via het grondwater op plantages verspreidt, maar niet in de geïsoleerde teelt op schoon substraat. Dat gebeurt bij Nederbanaan, het project van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie aan de WUR. In de kas in Ede (bij Foodlog HQ op het terrein) zijn de eerste nederbananen vier jaar geleden geoogst.
'We moeten teruggaan naar de wilde bananen en uitzoeken hoe je vruchtbare planten kunt maken, vergelijkbaar met de eetbare bananen'Computersimulaties
Een belangrijke nieuwe stap in de zoektocht naar een resistente, genetisch weerbare banaan werd gezet door Franse en Belgische biodiversiteitonderzoekers. Met computersimulaties werden de vele kruisingen van oerbananen ontrafelt en als het ware het genetische spoor terug gevolgd. Het verslag verscheen in Frontiers in Plant Science. Niet alleen bracht dat inzicht in de complexe geschiedenis van de banaan, ook in de geografische herkomst van alle variëteiten, die in de duizend soorten lopen. Allemaal behoren ze taxonomisch tot de genus Musa, zo gedoopt door Carl Linnaeus in 1753.
De genetische kaart van de huidige banaan heeft een paar blinde vlekken. Drie van de oersoorten waarvan DNA in de huidige genetische opmaak zit, zijn onbekend. Waarom is dat van belang? “De beschrijving van de volledige genenpool van wilde bananen is een eerste vereiste om de diversificatiegeschiedenis van wilde Musa-soorten (…) te begrijpen en efficiënte beschermingsprogramma's voor de taxa te ontwikkelen,” aldus de onderzoekers.
Samengevat: er wordt langs vier wegen genezing gezocht voor de - dramatisch uitgedrukt- ten dode opgeschreven Cavendish. Met nieuwe schimmelbestrijding, met schone kweekmethoden, met CRISPR-gentechnieken en met teelt van nieuwe soorten. Voor dat laatste is dit onderzoek van belang.
“We moeten teruggaan naar de wilde bananen en uitzoeken hoe je vruchtbare planten kunt maken, vergelijkbaar met de eetbare bananen,” zegt botanist Julie Sardos over haar baanbrekende werk in New York Times.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
There are over 300 species of banana in the world, about 22 of which are grown in Thailand. These can be divided into two types: the sweet and the savory bananas, commonly known as plantains (which require cooking).
It’s fascinating to learn about new banana varieties you never knew existed. Here are ten different types of bananas you might want to try.
1. Cavendish Banana
The Cavendish banana is your “typical” banana found at the local grocery store or farmer’s market. They are slightly sweet and have a creamy texture. They have various stages of ripening, from green to yellow, to yellow with brown spots. They’re grown all across Central America, and their production is essential to the economies in these areas.
2. Pisang Raja
Pisang Raja bananas are popular in Indonesia. Featuring a yellow to orange color, they taste like honey-flavored custard with a smooth and creamy consistency. They’re slightly smaller than Cavendish Bananas, averaging four to six inches in length.
3. Red Banana
As their name suggests, red bananas have a reddish-purple skin. They have light pink colored flesh and are much sweeter and softer than Cavendish bananas. They also have a slight raspberry flavor that makes them absolutely irresistible.
4. Lady Finger Banana
Lady Finger bananas, also known as baby bananas, are sweeter and smaller than Cavendish bananas. They’re usually around three inches in length and feature a creamy texture and sweet flavor with notes of honey.
5. Blue Java Banana
Blue Java bananas are also known as the ice cream banana due to their sweet vanilla flavor and extreme creaminess. They feature a beautiful blue peel and a white flesh. They’re actually pretty hardy and can grow in colder regions.
6. Plantain
Plantains are a subgroup of bananas that are referred to as cooking bananas. They have a high starch content and are typically used in savory dishes. They aren’t typically consumed raw. They’re a food staple in West and Central Africa, the Caribbean islands, and Central America.
7. Manzano Banana
The Manzano Banana is sweeter than Cadvendish bananas with a hint of crunchy apple-strawberry flavor. They’re grown in Central and South America, the Caribbean, and Mexico. They’re short and chubby with think yellow skins that turn black when fully ripe.
8. Burro Banana
Burro bananas have a lemony and tangy taste, which makes them one of the most unique types of bananas. They have a flatter, smaller and more square shape than Cavendish bananas. The flesh is creamy white or yellow and is soft with some firmness in the center.
9. Barangan Banana
Yellow with small black dots, the Barangan banana has a sweet, mild taste. The flesh is white with no seeds. It’s a popular variety and is eaten as a dessert in many regions across the tropics.
10. Goldfinger Banana
The Goldfinger banana was first grown in Honduras by a team of scientists as a pest-resistant banana. It can be cooked when green and eaten raw once fully ripe. It’s similar to the Cavendish banana, with its eventual aim to replace the more susceptible-to-disease variety.
Ik wil een veel lokalere wereld promoten, die veel meer vanuit diversiteit werkt. Veel problemen die nu ingewikkelde oplossingen en certificering nodig hebben, worden dan automatisch opgelost, want veel problemen zijn afstand-gerelateerd en veel vervuiling gebeurt buiten ons blikveld. Wat we consumeren zijn veelal producten afkomstig uit monoculturen geteeld daar waar het het goedkoopste kan (is heel relatief). Hieronder een inspirerende film die mensen samen kan brengen. Ook mensen die niet geloven in de klimaatcrisis, en die mensen zijn er nog steeds, zijn wél geneigd om lokaal te kopen. We zijn als mens nu eenmaal meer bezig met wat zich dichtbij afspeelt, in positieve en negatieve zin: family/vrienden boven anonieme vluchtelingen, vandaag/morgen boven volgende week/volgend jaar/2030/2050, onze straat/wijk/stad/provincie, boven land/EU/groter. Het is geen waardeoordeel, het is onze 'biologie'. We hebben systemen gebouwd in de vorm van de globale economie, die niet passen bij hoe wij zijn. Dit is the film, van www.localfutures.org, Planet Local, A Quiet Revolution: https://youtu.be/EHAXdrLagwY.
Nice Harry Romijn ! And there are numerous varieties of maïs, and... Let's embrace diversity and stimulate local production & consumption everywhere. It makes our world more resilient.
De bananenhandel is afhankelijk van één ras en dat ras is doodziek. In Wageningen werkt Gert Kema met de Nederbanaan aan voedsel voor de wereld.
Bron: NRC
Harry van den Burg , heeft, naar ik meen, ooit uitgelegd hoe dat zat met bananen en inkruizen van ziekte-resistentie. Was nog niet zo één-twee-drie, zo moet je bijvoorbeeld voorkomen dat de banaan nog pitjes heeft; breken je kiezen van, en natuurlijk de smaak, transporteerbaarheid, opschaling productie ed.
In bovenstaand gaat het om een àndere banaan?
#4 Joep interessant, vooral met de huidige (en toekomstige?) energieprijzen.