Terwijl consumenten leren dat ze vooral natuurlijk moeten eten, introduceert een Britse supermarkt een wetenschappelijk aangepakte Broccoli-soort. Deze gepimpte Broccoli bevat een kankerwerende stof. De ontwikkeling werd gedaan op basis van klassieke veredeling, hoewel het product veel sneller met GMO-veredeling gemaakt had kunnen worden.
Broccoli bevat glucorafinine dat in onze darmen wordt omgezet naar sulforafaan. In de jaren '90 van de vorige eeuw werd op Sicilië een wilde broccoli-soort ontdekt met een extreem hoog gehalte aan deze stof. Door zaadverdelaar Seminis werd deze soort ontwikkeld tot een commercieel te exploiteren groente. Binnenkort zal deze broccoli onder de Beneforté bij Marks & Spencer te koop zijn. Er geldt een testperiode tot de zomer van 2012.
Seminis - onderdeel van Monsanto - en de ontwikkelaars verwachten daarna een verdere uitrol.
Beneforté heeft nog geen gezondheidsclaims. De onderzoekers stellen echter dat er belangrijke nog ongepubliceerde bewijzen zijn die gezondheidsclaims zouden kunnen ondersteunen. Monsanto maakte al ruim voor de introductie van het product heel expliciet duidelijk dat het product gezondheidsvoordelen heeft.
Meer over Beneforté is te vinden op Foodandrinkeurope.com
Dit artikel afdrukken
Seminis - onderdeel van Monsanto - en de ontwikkelaars verwachten daarna een verdere uitrol.
Beneforté heeft nog geen gezondheidsclaims. De onderzoekers stellen echter dat er belangrijke nog ongepubliceerde bewijzen zijn die gezondheidsclaims zouden kunnen ondersteunen. Monsanto maakte al ruim voor de introductie van het product heel expliciet duidelijk dat het product gezondheidsvoordelen heeft.
Meer over Beneforté is te vinden op Foodandrinkeurope.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik heb ooit geleerd dat gezonde producten niet bestaan, maar wel een gezond voedingspatroon. Zou me dus ook zomaar voor kunnen stellen dat als er een broccolihype ontstaat dat er dan bij sommige mensen glucorafinine-overdosis dreigt. Ter vergelijking: als je een plant ietsje teveel van het ene stofje geeft, komt ie iets anders tekort, omdat de plant de opname daarvan dan blokkeert. Met als gevolg een gebreks- of overmaatziekte
Ik vind het wel heel verwarrend allemaal. "Betere broccoli", want er zit van een bepaalde stof meer in. "Gezond" mogen we dat niet noemen werd eerder hier geconstateerd, want dat is niet wetenschappelijk. Want biologisch-dynamische (moeder)melk bevat ook meer van bepaalde stoffen.
Doet me denken aan Golden Rice. Rijst bevat van nature vrijwel geen vitamine A. Met genetische manipulatie is het gelukt om dat gehalte te verzesvoudigen.
Reacties vanuit het pro-GMO-kamp: zie je wel, GMO is onmisbaar.
Reacties vanuit het anti-kamp: Als je iedere dag 10 kg rijst opeet (in die orde van grootte) krijg je genoeg vitamine A binnen.
Sommig voedsel bevat veel water, al dan niet toegevoegd. Is het daarmee light?
Vraag: is het wel of niet zinvol om producten met meer of minder inhoudsstoffen te produceren?
@Huib, misschien wel zinvol als mensen zich net als koeien een uitgebalanceerd rantsoen laten voorschrijven en zich daar ook aan houden. Dan kun je wellicht in het kader van gezonde voeding en milieu stappen zetten. Maar ik zit niet op een automatische voerrobot voor mensen te wachten
Vinden jullie het een kwaadwillend product? Ik moet bekennen zelf niet goed te weten wat ik ervan moet of zou kunnen vinden.
Ik ken iemand die er meer van weet; ik zal hem op dit lijntje wijzen. Overigens is ook Nederlands stertuinder Rob Baan op zijn manier van de gezondheid van koolsoorten overtuigd en werkt hij er hard aan om ons daarvan te overtuigen. Volgens hem is de hoge consumptie van kool in Oost-Europa de oorzaak van lagere kankerpercentages aldaar.
Rob heeft gelijk volgens mij, en de veredelaars van Monsanto ook. Ik mocht hier een paar jaar aan werken en ik geloof sterk in de gezondheid van kool en met name soorten die rijk zijn aan glucosinolaten zoals broccoli. Er is enorm veel bewijs voor de heilzame effecten van glucoraphanine. Al is de gezondheidsclaim (nog) niet klaar, toch is de broccoli er 'al' na bijna 20 jaar veredelen. Zonder GMO dus, want dat gaat in principe sneller, maar die snelheid wordt vervolgens weer voor een deel teniet gedaan door de onvoorstelbare rompslomp van regelgeving, veiligheidsdossiers en andere onderzoeken en procedures. Dit sop is voor veel gewassen de kool niet waard ;-)
@Huib: De broccolirassen van Monsanto die onder de naam Beneforte verkocht worden leveren in tegenstelling tot de golden rice en vitamine A een degelijke dosis glucoraphanine (GR), tot wel 3 keer de dosis van normale broccoli. Ook BroccoCress is een zeer goede bron van het stofje, door Rob en zijn Amerikaanse partners aangeduid als sulphurofane glucosinolaat (SGS).
@Jan. Van SGS is geen negatief effect o[ de gezondheid bekend en geen maximaal toegstane dosis. Je theorie dat een grotere hoeveelheid van het ene stofje gepaard gaat met een tekort van wat anders is onjuist. De chemische samenstelling van deze broccoli is behalve de GR identiek aan normale broccoli.
Er is natuurlijke variatie in koolsoorten voor deze stof en andere stofjes. Het verhaal van deze is simpel, het werk erachter allesbehalve. Richard Mithen, een Britse wetenschapper die zijn gehele carriere aan deze materie besteedde, ontdekte op Sicilie een wilde koolsoort en ontdekte dat deze bijzonder rijk was aan GR, maar niet te telen en niet smakelijk. Hij ging aan de slag met de eerste kruisingen en Monsanto nam het stokje over en veredelde hem tot-ie perfect was: toont, groeit, smaakt als moderne broccoli, maar heeft de gewenste eigenschap overgeerfd gekregen, en de ongewenste zijn eruit geselecteerd.
De moderne mens krijgt niet genoeg binnen van Vader Natuur's (niet Moeder, da's een misverstand) medicijnkast en dat maakt dit soort producten zinvol. Geen magic bullet, maar bewustzijnsverhogende kennis en menselijk vernuft verpakt in een broccoli. Ik denk dat dit soort verhalen een gevarieerd en plantaardig eetpatroon kunnen stimuleren. Zie blauwe bessen. Iedereen vreet ze en ze kosten een fortuin, en zo lekker zijn ze nou ook weer niet. Maar ze verkopen als een jekko.
Oef...ik heb gezegd. Nog vragen? Hopelijk haakt een van mijn oud collega's van de zaadmagnaat hier aan.