De jonge Zweedse arts Eenfeldt verzorgt de site kostdoktorn.se, de eetdokter. Begin augustus liet hij tijdens het Ancestral Health Symposium aan de UCLA in Los Angeles zien hoe snel Amerikanen dik werden en waarom. De video van zijn presentatie kwam enkele dagen geleden online. Komend jaar wordt de conferentie aan Harvard University aan de East Coast gehouden.
Eenfeldt werkt met een variant van het zogenaamde Low Carb-dieet. Hij vertelt tijdens zijn presentatie over dokter Annika Dahlquist die werd aangevallen omdat ze haar patiënten een Low Carb High Fat dieet aanbeval. De Zweedse Gezondheidsraad besloot echter dat het dieet wetenschappelijk onderbouwd is. 23% van de Zweden volgt nu dit dieet.
Eenfeldt ontkent de nadelige invloed van verzadigd vet op onze gezondheid.
Het dieet heeft een nadeel voor mensen die duurzaam willen leven: het vergt dierlijk vet.
In Nederland verdedigt 'dr Frank' van Berkum een andere variant van het Low Carb dieet. Hij werd voor de Tuchtraad van de KNMG gedaagd. De klacht werd op zowel formele als inhoudelijke gronden afgewezen.
In de eerste tien minuten van de video laat Eenfeldt de snelle ontwikkeling van diabetes II in de VS zien.
Dit artikel afdrukken
Eenfeldt ontkent de nadelige invloed van verzadigd vet op onze gezondheid.
Het dieet heeft een nadeel voor mensen die duurzaam willen leven: het vergt dierlijk vet.
In Nederland verdedigt 'dr Frank' van Berkum een andere variant van het Low Carb dieet. Hij werd voor de Tuchtraad van de KNMG gedaagd. De klacht werd op zowel formele als inhoudelijke gronden afgewezen.
In de eerste tien minuten van de video laat Eenfeldt de snelle ontwikkeling van diabetes II in de VS zien.
"Evolution of a Diet Revolution" by Andreas Eenfeldt, MD from Ancestry on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Indrukwekkend. Alleen spijtig dat hij vaak anecdotes betrekt en zelfs hint naar een samenzwereingstheorie. Hij sprak natuurlijk ook voor eigen kerk.
Het grote nadeel van dit dieet is dat het behoorlijk spartaans blijkt, zoals ik zelf heb meegemaakt naar aanleiding van mijn Frankdieet. Een bierloos bestaan zonder pasta bij de Italiaan of broodjes op zondag......
Hij schijnt ook iets te hebben tegen proteïne (bij zijn afwijzing van yoghurt), of heb ik dat slecht begrpen
Een échte dokter die Low Carb (niet Low Card, denk ik, zoals gesteld in de eerste alinea ;-) aanbeveelt, waar hebben we dat eerder gehoord
Nieuw. Nu met website.
Anja, jij weet er vast meer van. Wat denk jij van Staffan Lindeberg (lezing op hetzelfde symposium)?
@ Dick: Ik geloof niet zozeer in 1 geweldige "macronutriëntenmix", maar voor een bepaalde bevolkingsgroep kun je wel een redelijk algemeen voedingsadvies opmaken. Staffan Lindeberg predikt het Paleolithisch dieet. Vergelijkbaar met Oerdis in Nederland. Er valt zeker iets voor te zeggen, ware het niet dat ik matig zuivelgebruik en veel granen onderdelen vind van een gezond voedingspatroon. Koolhydraten zijn niet slecht - integendeel - mits zij volwaardig zijn (o.a. rijk aan bioactieve stoffen en voedingsvezels).
@Anja, Carb is niet slecht, maar wel alleen een kCal sluitpost. En als je voor koolhydraten gaat dan graag in de vorm van aardappel of volkorenbrood. Vooral fructose mijden (en dus niet meer dan 2 a 3 porties fruit per dag) is een advies dat ik van Lustig heb overgenomen. Mijn adviezen -en ik ben geen voedingsconsulent- zijn : 1.1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht, heel veel groente, maximaal 3 stuks fruit en 1-2 porties zuivel. Ik ben niet bang voor vet, en gebruik koolhydraten alleen dus als sluitpost. Niet echt zoals het voedingscentrum of de gemiddelde diëtist voorschrijft dus. Maar wel in de richting waar consensus over lijkt te gaan ontstaan bij wetenschappers die ik hoog heb zitten. Eenfeldt, Muskiet, Lustig en drFrank zijn allemaal aanhangers van deze 'school'.