Zo te zien slaat het aan. Op een doordeweekse woensdag rond etenstijd zijn alle tafeltjes bezet en staat er ook nog eens een rij voor de afhaalbalie.
‘Wat McDonalds kan, dat kunnen wij veel beter’, moeten ze gedacht hebben bij de Burgermeester. Met maar liefst drie winkels in Amsterdam bedienen ze het jonge, stadse publiek dat ook wel eens in een burger wil happen. De zaak is strak ingericht, met grijze formica tafels en rode bankjes en stoelen. Vanaf alle wanden staren witte koeien (ras Blonde d’Acquitaine) je aan.
Als je vlees eet, kijk het beest dan ook maar recht in zijn ogen, lijkt de boodschap.
Draait het dus om herkenbaarheid? Als Van Kampen bij de afgiftebalie informeert of het vlees biologisch is en waar het vandaan komt, krijgt ze een wat omzichtig verhaal. “Biologisch”, zo meent de jongen achter de kassa, “is eigenlijk een commercieel marketing-dingetje. Dit vlees is - zeg maar – een ‘soort van’ biologisch. Het komt van een boerderij ergens in Nederland. “ Veel preciezer wordt het niet.
Veerman vroeg er aan tafel naar. De bediening meende dat de koe op Texel had gewoond. Nee, later bleek ‘ergens in Nederland’ Elst te zijn. Jammer van het ‘verhaal’ en die mooie foto’s. Ons welwillende geloof vertrok sneller dan God uit Jorwerd. Naar de rest vroegen we maar niet meer. Het was te druk en hadden het gevoel dat niet meer tot inkeer konden worden gebracht. Toch meldt de menukaart trots: ‘Burgermeester is behalve lekker ook verantwoord’. ‘Duidelijke afspraken met leveranciers maken het mogelijk om een constante kwaliteit te bieden met seizoensgebonden producten, waarbij tevens rekening wordt gehouden met een verantwoorde afkomst.’ Zo lusten we er nog wel eentje. “Ook McDonalds maakt vreselijk duidelijke afspraken met zijn leveranciers”, bromt Veerman. Maar, eerlijk is eerlijk, je kunt bij de Burgermeester prima terecht voor een verse, smakelijke en betaalbare hap. Ook over het afval is nagedacht. De afhaalburgers worden verpakt in een papiertje en in een bruin tasje van kringlooppapier. Het ziet er in eko uit en er komt geen piepschuim en geen plastic aan te pas.
Om zoveel mogelijk variatie te kunnen proeven, kiezen we voor het mini-trio. Uit het keur van 10 soorten burgers, krijg je drie kleintjes naar keuze. Veerman kiest voor de Meester Biefburger (rund, gegrilde groente en dragonmayo), Klassieke Lamburger (met Texels lam en rode uiencompote) en de Feta (met meloen en munt). Van Kampen neemt ook bief en feta en daarnaast de Falafelburger (van tuinbonen) met portobello en rode paprika. Het bestek moet van verderop komen. Als je zin hebt, kun je de burgers zo uit het vuistje weghappen, met alle risico’s van dien. Van Kampen doet dat met verve, en moet regelmatig de klodders van haar vingers likken. Veerman is een pietlut. Hij doet het keurig met mes en vork. Ieder zijn ding en dat kan bij de Burgermeester.
Op en onder de diverse burgers prijken veel groenten als garnering. Die koelen er snel van af, maar aan groenten heb je in ieder geval geen gebrek. Je kunt ook side dishes bestellen, zoals aardappelsla (volgens Veerman politiek correct met te weinig zout), salade van gegrilde groenten of een gepofte aardappel. De maandburger wisselt mee met de seizoenen. Het is voorjaar, dus ditmaal staat de aspergeburger in het zonnetje.
Frites? Nee, die niet. Wel een burger-maaltijdsalade zonder brood, maar met een berg salade (voor 2 euro meer dan een vleesje met brood en sla). Dr. Frank eten dus, zonder koolhydraten en in plaats daarvan veel mediterrane groenten met een beetje vlees.
De kaart biedt beperkte keuze aan dranken. Geen alcohol, wel bionades. Coca Cola, maar ook kruidenthee.
De Burgermeester scoort drie hartjes voor duurzaamheid op de restaurantsite Puur uit Eten!. Waarom? Geen idee, maar je kunt er prima én hip eten.
De Burgermeester, Elandsgracht 130, Plantage Kerklaan 37 en Albert Cuypstraat 48, allemaal in Amsterdam
Duurzaam: ? (wel woorden, maar niet geloofwaardig; vis, koffie en thee gecertificeerd)
Lekker: 7,5
Verhaal: 4
Prijs/kwaliteit: 7,5 (de burgers kosten tussen de 6,50 en 8,50 per stuk en je hebt er een goede maaltijd aan. Wij waren inclusief drank, koffie en side dish voor 19 euro p.p. klaar)
V&vV - Veerman (Dick) en Van Kampen (Sandra) - testen in 2011 regelmatig een restaurant dat zich duurzaam noemt, wordt genoemd of aangeeft iets duurzaams te doen of op de kaart te hebben. Ze oordelen niet. Ze vertellen over wat ze meemaken, denken, of het smaakt en wat het kost. Omdat het in de mode is en schijnt te moeten geven ze een cijfer. Hecht er niet te veel waarde aan. Let meer op de tekst.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste Dick, Sandra en Samuel,
Dank voor het aankaarten van een pijnlijk puntje. Met pijn in mijn hart heb ik het stukje gelezen. We trainen ons personeel zeer intensief maar hebben duidelijk nog niet genoeg aandacht besteed aan het uitleggen van waar onze producten vandaan komen. Maar we zijn nog jong en we blijven leren. In reactie op het blog wil ik graag uitleggen wat onze filosofie is en waarom we bepaalde keuzes maken. In navolging zal ik ervoor zorgen dat ons personeel het 'verhaal' beter begrijpt en kan uitleggen.
Allereerst moet je bij ons eten omdat je een lekkere hamburger wil eten. Niet omdat we duurzaam zijn. Dat we als hip worden aangemerkt betreur ik omdat dat impliceert dat we van tijdelijke aard zijn en onze uitstraling belangrijker zou zijn dan de inhoud. Wel willen we fris en toegankelijk overkomen.
We hadden het onszelf makkelijk kunnen maken door alle producten biologisch in te kopen. Biologisch echter werkt juist de grootschalige bedrijven in de hand en is ook opgericht om deze bedrijven te verduurzamen en belonen voor goed werk. Wij vinden kleinschalige bedrijven leuker, interessanter en vaak beter. Daarom zoeken we die kant liever op.
Zo hebben we niet alleen persoonlijk contact met al onze leveranciers maar ook met bijv. de boeren die de schapen en koeien houden die wij gebruiken om hamburgers van te maken. Tegen de liefde die deze boeren voor hun vak en dieren hebben kan geen enkel keurmerk op. We hebben verschillende boerderijen, landgoederen en stallen al dan niet biologisch gezien en nergens was het zo schoon, mooi en verzorgt als bij Palmesteyn in Deil (koeien) en bij boer Piet op Texel (lammeren) vandaan komen. Onze kippen zijn wel biologisch omdat dit volgens ons de beste keuze is. Wild is niet biologisch omdat dat niet kan en komt met name uit Nederland, Herten zwijntjes etc van de Veluwe. Onze vis komt van ver en is MSC gekeurd. Hier kiezen we voor omdat we helaas (nog) niet alles zelf kunnen controleren. De foto's van de koeien staan hier symbolisch voor.
Bij de keuze voor verantwoorde producten kijken we niet alleen naar het vlees. Ook groenten, fruit, koffie, peperkorrels en personeelskleding moeten van verantwoorde afkomst zijn. Gelukkig gaan kwaliteit en een verantwoorde keuzes in heel veel gevallen hand in hand.
Tot slot wil ik nog benadrukken dat de keuze om op een verantwoorde wijze te ondernemen een persoonlijke keuze is geweest en geen marketing tool. Het feit dat 'het verhaal' niet goed genoeg naar voren komt is wellicht een gemiste kans. Aan de andere kant zou het verhaal in een "ideale wereld" niet nodig zijn.
Ik hoop hiermee een helder beeld te kunnen geven. Bedankt dat jullie met een kritische blik Burgermeester onder de loep hebben genomen. Het houdt ons scherp.
Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
Dion
Burgermeester
@Berdien Siere
Dat zou misschien een heel goed idee zijn.
Beetje mooie 'sier' maken met jouw naam!
Het wordt hoog tijd dat Foodlog dit soort dubieuze sites met een louter commercieel verdienmodel aan de kaak stelt ipv het boekje te gebruiken als naslagwerk teneinde te bepalen waar we nu weer eens gaan eten. Wat denk jij @dick?
wellicht moet ik haar nu een factuur gaan sturen?
ik hoorde bij de eerste of tweede lichting, heb heel snel opgezegd, omdat ik het niet kon betalen, maar ze haalt ons er niet af, kennelijk niet genoeg content
Siere natuurlijk