Om u niet de pandemie van reacties en stukjes weer opnieuw door te hoeven laten worstelen, de punten op een rij:
1. Ik beweerde dat Yakult werkt, want biggen aan de dun worden er beter van. Niet eentje, maar een hele stal. Als dat geen bewijs is, dan weet ik het niet meer.
2. Foodwatch had Danone met een Gouden Windei bij het oud vuil gezet (teveel suiker, geen bewezen werking); wij vroegen het bedrijf gewoon te laten zien hoe het echt zit met het product
3. Dat vond Danone niet nodig. Gek, want er is - dat laten de biggen die het onder supervisie van dierenartsen op Yakult goed doen zien - niks te verbergen: probiotica doen wat
4. Daar staken we de draak mee, want het was zo'n beetje een commerciële kans voor open doel. Als je die als bedrijf niet inschiet, dan wisten we het niet meer.
5. Daarom zeiden we dat we Yakult zouden vragen informatie ter beschikking te stellen van KijkofhetKlopt
6. Een lezer met medische verstand van zaken gaf in de draad aan dat darmflora uiterst serieus moet worden genomen en beval vooral aanpakken op basis van faeces aan
7. In de draad kwam naar voren dat Yakult en Danone geen testresultaten laten zien tegen gewone yoghurt terwijl die mogelijk even goed werken en geen suiker bevat
Nee, we pretendeerden vooral geen kennis te hebben. Daar vroegen we nou juist om omdat we moeten mogen weten wat we kopen.
Yakult hebben we nog niet gebeld. Gelukkig kwam hier gistermiddag Pieter Pekelharing - fabrikant van probiotische 'goede beestjes' - langs die wel degelijk bereid is om uit te leggen wat voor probiotica er zijn, wat ze doen, in welke gevallen en hoe ze gemaakt worden. Dorstig naar kennis en feiten, gaan we dolgraag op zijn uitnodiging in. Waar informeren omslaat in het prijs moeten geven van bedrijfsgeheimen (ieder heeft recht op zijn bron van inkomen) is iets dat we vanzelf gaan ontdekken.
Lezers die zich zo vreselijk stoorden, vertel ons in het openbaar wat we zo fout deden.
Over de biggen zeiden we niet dat ze aan de dun, maar, heel grof, dat ze 'aan de schijt' waren. En we hadden het niet over faeces, maar heel ordinair over poep en poeptransplantatie. OK, die incasseren we. Maar nou de rest.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, het ging me niet om de discussie over probiotica, het was meer algemeen bedoeld. Mijn opmerking betrof de kritiek die men steeds op elkaar heeft, daar krijg ik een zure nasmaak van. Kritisch zijn is natuurlijk prima en daarom stel ik jouw werk ook zo op prijs. Ik hoop dat wij ons allen kunnen verenigen om samen na te denken in termen van oplossingen i.p.v. ons in kampen te verdelen.
Flipse, ik weet wel waar je je zorgen over maakt, maar zie het verband niet met waarom je mensen niet zou kunnen leren terug wat meer voor zichzelf te leren zorgen en niet blindelings geld over de balk te willen slingeren. Wie bijv. groenten leert inmaken, weet ook al snel dat er niet te spotten valt met het soort natuurkrachten waar jij voor wil waarschuwen. Maar we leven (gelukkig nog) niet in een steriel laboratorium. Zuivelapothekers hebben dezelfde filosofie van Bill Gates: maak een overbodig product dat je beter en gratis kan krijgen en trek de mensen een hoop geld uit hun zakken.
Helaas zal de relvantie hiervan pas doordringen als de banken binnenkort echt helemaal omliggen.
Zeg Bart en Saskia, waarom zou ik er dan ook nog weer eens op terugkomen?
De discussie over probiotica wordt over het algemeen op een erbarmelijk niveau gevoerd. Ik heb me voorgenomen daar eens wat aan te gaan doen: informeren van het publiek. Laten we het daar bij houden.
tuurlijk Robin, doe ik ook, maar als ik iets wil weten over wat ik in "mijn mik douw" mag er verwacht worden dat ikzelf daar wat moeite voor doe. Vanzelfsprekend kan iemand zo'n "verplichting om moeite te doen" wegleggen bij Foodwatch of bij een consumentenbond.
Steven, ik weet niet precies waar je op uit bent, maar graag de volgende kanttekening: Veel consumenten weten niet geheel en al (lees NIET) hoe ze etenswaren moeten behandelen.
Hoe vaak zie je niet een auto afgeladen met boodschappen in de brandende zon staan? Een uurtje of zo...
Of wat dacht je van de vakantievoorraad vacuüm verpakt vlees in de koeltas (of nog erger koelzak zonder koelelementen) die er na een hete en vooral lange rit vrolijk doorheen gejaagd wordt, soms nog wel op de bbq aangestoken met petroleumderivaten, dus gegarandeerd niet goed gegaard. En maar klagen over diarree door/van het buitenlandse vreten...
Of nog zo eentje, na drie dagen in de zon gelegen te hebben rustig een fles water leegdrinken, waar iedereen aan heeft lopen lebberen... Of daar de sla mee wassen, omdat je water uit de kraan in het buitenland niet kunt vertrouwen...
Wees tenslotte maar blij dat het hier alleen bij vlagen warm is en dat het meeste (verse)voer zodanig verhit is geweest dat bederf slechts sporadisch voorkomt...
Denk je dat ik chargeer? Echt niet!