De zilte groente zeekraal wordt sinds kort in Zeeland gekweekt. De proef met het kweken van zeekraal is geslaagd: zeekraalkweker J. Poleij heeft ongeveer een hectare zeekraal op het veld in Kruiningen staan. Vandaag ontving gedeputeerde mr.drs. A.J.G. Poppelaars van de provincie Zeeland uit handen van de heer Poleij het eerste kistje gekweekte zeekraal.
De heer Poleij is het verst gevorderd met de kweek van zeekraal in Zeeland. Met name de betere restaurants in Zeeland en aangrenzende provincies serveren zilte groenten, vaak in combinatie met visgerechten. De kweek van de zilte groenten zeekraal en zeeaster (lamsoor) biedt extra werk aan enkele boeren in de Zeeuwse plaatsen Kruiningen, Tholen en Wolphaartsdijk Zeekraal en lamsoor zijn rijk aan mineralen, ijzer en vitaminen.
Tot nu toe kwam de traditionele Zeeuwse groente door een beperkt aanbod voor een deel uit het buitenland. Zeekraal snijden in de Zeeuwse natuurgebieden mag namelijk niet meer onbeperkt. Wettelijk is het snijden van zeekraal in de vrije natuur namelijk beperkt. De provincie Zeeland geeft 285 ontheffingen uit in het kader van de Natuurbeschermingswet. Daarmee mag de vergunninghouder 1 kilo zeegroente per dag snijden voor eigen gebruik op aangewezen plaatsen rond de Oosterschelde. Schatting is dat er zo jaarlijks 35.000 kg zeeaster en 15.000 kg zeekraal wild wordt geplukt. Het ontheffingsregime is ingevoerd om een oude Zeeuwse traditie in ere te houden en aantasting van de natuurwaarden van de schorren te verminderen door met name commercieel snijden tegen te gaan. Import van zeeaster vindt plaats vanuit Frankrijk, zeekraal uit Frankrijk, Portugal, Mexico, Chili en Israël .
De oogst van zeekraal en lamsoor is dit jaar door het koude voorjaar vrij laat op gang gekomen. Doorgaans wordt zeekraal tussen half april en half september geoogst. Zeeaster wordt iets eerder geoogst. Zeekraal (Salicornia europaea, kortarige zeekraal) is een zoutminnend gewas dat op de schorren groeit. In Zeeland wordt zeekraal ook wel krabbe-quaad genoemd, in Zeeuws-Vlaanderen zouterik. Zeeaster (Aster tripolium) is in Zeeland bekend als lamsoor, in Zeeuws-Vlaanderen als zulte.
De provincie Zeeland ondersteunt de promotie van het toerisme onder meer met het project Zeeuwse Zilte Zaligheden. Het project verzorgt promotie van de visserij en aquacultuur en de Zeeuwse vis, schaal- en schelpdieren en zilte groenten.
bron: culinairnet
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik vind het heerlijk, zeeaster nog lekkerder dan zeekraal. Wij eten het best regelmatig. Leuk om dit te lezen.
Ja was zelf ook verbaasd dat dit niet meer in Zeeland werd gedaan. Nu is dat hersteld.
Leuk nieuws! Het zijn gezonde én lekkere groentes. Nog leuker dat ze nu ook weer regionaal zijn geworden. Hebben jullie nog lekkere recepten met deze groentesoorten?
Jacobus
Jacobus, je kan dit zowel bij vis als bij vlees gerechten gebruikne. Hoewel vis het meest voor de hand liggend is denk ik bij vlees aan lamsvlees van de brakke grond( grazen op de schorren)daarbij is deze lekkernij ook niet te versmaden. Wat belangrijk is bij het bereiden is: je moet het goed schoon maken, in een hete pan met wat olijfolie aanzetten met een gesnipperd uitje en vers gemalen peper, let op geen zout gebruiken!
daarna bij de vis serveren als groente of als bedje gebruiken om de vis op te presenteren. Voor de koude bereiding is het schoonmaken van belang en dan eventuuel kleiner maken. Mengen met een salade soort, zoals bijv ijsbergsalade èt Voila!
Jammer dat de zeegroenten nog redelijk onbekend zijn. Het zou mooi zijn als meer mensen deze heerlijke groenten zouden leren kennen.
Jan