Een Spaans onderzoeksteam onderzocht de effecten van kruidenextracten als antioxidant voor worst. Rozemarijn in combinatie met ascorbinezuur ging microbiële groei tegen en bleek de houdbaarheid met minstens 4 dagen te verlengen. Het onderzoek staat beschreven in de Journal of the Science of Food and Agriculture van juli 2006.
Er werd 20 dagen getest met rozemarijnextract, bernagiepoeder, groene thee, pu-erh thee met ascorbinezuur bij verse worst in MAP-verpakking (80% O2/20% CO2), met en zonder zout. Alle extracten gingen de oxidatie van vetten goed tegen. Maar alleen rozemarijnextract kon ook de kleur van de worst behouden, de vorming van vieze geurtjes tegengaan en de houdbaarheid aanzienlijk verlengen.
Toch weer een natuurlijk conserveringsmiddel erbij!
bron: foodholland
Dit artikel afdrukken
Er werd 20 dagen getest met rozemarijnextract, bernagiepoeder, groene thee, pu-erh thee met ascorbinezuur bij verse worst in MAP-verpakking (80% O2/20% CO2), met en zonder zout. Alle extracten gingen de oxidatie van vetten goed tegen. Maar alleen rozemarijnextract kon ook de kleur van de worst behouden, de vorming van vieze geurtjes tegengaan en de houdbaarheid aanzienlijk verlengen.
Toch weer een natuurlijk conserveringsmiddel erbij!
bron: foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Op dit front is er vernieuwing: Duindoornpoeder.
Een Europese struik met bessen boordevol anti-oxidanten die, nu aangetoond, een zeer positief effect hebben op conservering gecombineerd met anti-bacteriele werking en, in vleeswarenproductie, zelfs zouttoevoegingvermindering. Why re-invent nature ?
Sorry, ik heb het uiteraard over rozemarijn.
Ailko: lavendel?!?
Ja, dat vertellen ze er niet bij. Logischerwijze zou ik zeggen van wel.De geur is inderdaad aanwezig, maar qua smaak heb ik niet zoveel problemen met lavendel. Het past wel bij vlees.
He da's opmerkelijk nieuws. Zou het vlees geen geur overnemen van de rozemarijn dan want ik vind het wel een heel sterke geur.