Het Corona-effect van het weekend van 29 en 30 januari 2022, de Foodlog-selectie van het coronanieuws uit de (inter)nationale pers. Het Corona-effect belicht scheuren in de voedselketen, sporen van nieuwe voedselsystemen en het 'nieuwe gezond'. Hier vind je onze voorgaande selecties, in Gespot onze dagelijkse newsroom.
Het Parool maakte een rondgang door Amsterdam in het weekend waarin de horeca weer open mocht. Opluchting dat het weer kan was het overheersende gevoel, maar "een woest feest is het niet geworden" (1.1).
Van restaurants en cafés waar het strikt genomen wat te vol is, via personeel met mondkapjes, portiers - en een enkele dragqueen - die coronacheckapps controleren, tot terrassen met spatschermen en enigszins rekkelijk om 22.00 uur sluiten. De Parooldelegatie constateert dat het overal gezellig is met de handrem er nog een beetje op. De drommen toeristen missen. Staan is nog niet bij."Gewoon hutjemutje in de kroeg staan", is er niet bij.
In Groot-Brittannië kijken pubs en horecaondernemers reikhalzend uit naar aanstaande maandag. Niet alleen is het dan de laatste dag van Dry January, maar komen ook de huidige coronamaatregelen (bekend als Plan B, strengere maatregelen met het oog op de omikronvariant) ten einde. In december, tijdens de top van de omikronpiek, lag de omzet bij pubs 12% lager dan voor de pandemie, in Londen zelfs 23%. Maar nu gloort er hoop. "Ik zie een groeiend verlangen bij mensen om Covid achter zich te laten en zich weer gewoon te gedragen," zegt Simon Emeny, ceo van pubketen Fuller (The Guardian, 2.1). "Je zult volgende week een escalatie zien en ik vermoed dat we sneller en sterker dan in het najaar [toen Groot-Brittannië de coronamaatregelen versoepelde, nvdr] naar normaal zullen terugkeren. Ik ben erg enthousiast over februari en daarna."
Zijn voorspellingen krijgen steun van Ivan Menezes, topman van drankenconcern Diageo (van onder meer Guinness en Johnnie Walker). "Wat we over de hele wereld zien, is dat naarmate de beperkingen afnemen, consumenten echt staan te trappelen om uit te gaan en weer onder de mensen te komen." Diageo verwacht dat de omzet op heel korte termijn weer op het niveau van 90% van de pre-coronatijden zal komen. Maar anderen zijn pessimistischer. Zo zegt Kate Nicholls, topvrouw van UKHospitality (de Britse pendant van onze Koninklijke Horeca Nederland) dat de hele sector kwetsbaar is door de torenhoge schulden. "De hoop is dat de terugkeer naar buitenshuis eten en drinken sneller zal verlopen dan bij eerdere lockdowns, toen het 6 tot 8 weken duurde voor het herstel doorzette," aldus Nicholls. "Het wordt een zaak van lange adem."
Een groep OMT-leden, (sociale) wetenschappers en bestuurders hebben gezamenlijk een ongevraagd advies geschreven over de toekomst van de corona-aanpak aan de hand van een aantal scenario's. Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie pleit voor een lange termijn perspectief. De gelegenheidscoalitie stelt voor een wetenschappelijk transitieteam op te richten dat zich moet buigen over een "structurele aanpak" van de pandemie. Ze vinden dat daarin, anders dan in het OMT, ook ethici, economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen. De experts hebben vier toekomstscenario's opgesteld. In het mildste scenario is corona een verkoudheidsvirus geworden, in het slechtste scenario duikt er een nieuwe en schadelijker variant van het virus op. In dat geval is het optimisme van de horeca vermoedelijk weer het haasje.
Dit artikel afdrukken
Van restaurants en cafés waar het strikt genomen wat te vol is, via personeel met mondkapjes, portiers - en een enkele dragqueen - die coronacheckapps controleren, tot terrassen met spatschermen en enigszins rekkelijk om 22.00 uur sluiten. De Parooldelegatie constateert dat het overal gezellig is met de handrem er nog een beetje op. De drommen toeristen missen. Staan is nog niet bij."Gewoon hutjemutje in de kroeg staan", is er niet bij.
In Groot-Brittannië kijken pubs en horecaondernemers reikhalzend uit naar aanstaande maandag. Niet alleen is het dan de laatste dag van Dry January, maar komen ook de huidige coronamaatregelen (bekend als Plan B, strengere maatregelen met het oog op de omikronvariant) ten einde. In december, tijdens de top van de omikronpiek, lag de omzet bij pubs 12% lager dan voor de pandemie, in Londen zelfs 23%. Maar nu gloort er hoop. "Ik zie een groeiend verlangen bij mensen om Covid achter zich te laten en zich weer gewoon te gedragen," zegt Simon Emeny, ceo van pubketen Fuller (The Guardian, 2.1). "Je zult volgende week een escalatie zien en ik vermoed dat we sneller en sterker dan in het najaar [toen Groot-Brittannië de coronamaatregelen versoepelde, nvdr] naar normaal zullen terugkeren. Ik ben erg enthousiast over februari en daarna."
Zijn voorspellingen krijgen steun van Ivan Menezes, topman van drankenconcern Diageo (van onder meer Guinness en Johnnie Walker). "Wat we over de hele wereld zien, is dat naarmate de beperkingen afnemen, consumenten echt staan te trappelen om uit te gaan en weer onder de mensen te komen." Diageo verwacht dat de omzet op heel korte termijn weer op het niveau van 90% van de pre-coronatijden zal komen. Maar anderen zijn pessimistischer. Zo zegt Kate Nicholls, topvrouw van UKHospitality (de Britse pendant van onze Koninklijke Horeca Nederland) dat de hele sector kwetsbaar is door de torenhoge schulden. "De hoop is dat de terugkeer naar buitenshuis eten en drinken sneller zal verlopen dan bij eerdere lockdowns, toen het 6 tot 8 weken duurde voor het herstel doorzette," aldus Nicholls. "Het wordt een zaak van lange adem."
Een groep OMT-leden, (sociale) wetenschappers en bestuurders hebben gezamenlijk een ongevraagd advies geschreven over de toekomst van de corona-aanpak aan de hand van een aantal scenario's. Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie pleit voor een lange termijn perspectief. De gelegenheidscoalitie stelt voor een wetenschappelijk transitieteam op te richten dat zich moet buigen over een "structurele aanpak" van de pandemie. Ze vinden dat daarin, anders dan in het OMT, ook ethici, economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen. De experts hebben vier toekomstscenario's opgesteld. In het mildste scenario is corona een verkoudheidsvirus geworden, in het slechtste scenario duikt er een nieuwe en schadelijker variant van het virus op. In dat geval is het optimisme van de horeca vermoedelijk weer het haasje.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Horeca zoekt na lockdown naar evenwicht: ‘Je wil hutjemutje staan’ Het is druk in de stad, het eerste weekend met de horeca weer open, maar een woest feest is het ook niet geworden. De regels omtrent corona worden niet overal even strikt gevolgd, toch ware
Het Parool -
Testverplichting zorgt voor lange wachtrijen in Chili
RTL Nieuws
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
RIVM loopt nu minstens 122.000 positieve tests achter
NOS -
The Coronavirus will surprise us again
The Atlantic -
'De griepificatie van corona is een rampzalig idee'
Het Parool -
Hong Kong study confirms world's first known hamster-to-human coronavirus transmissions
South China Morning Post -
Viroloog Koopmans: 'Duurt nog even tot corona bij normale wintervirussen hoort'
AD -
Eindelijk is daar de goed werkende pil tegen corona. Maar wie krijgt hem?
Trouw -
Covid has changed the way I eat. Don't take chances with omicron
The Washington Post -
Hoe groot is de kans op besmetting in een teststraat?
Het Parool -
Hoge Gezondheidsraad steunt boosterprik voor tieners niet: "Momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs"
Het Nieuwsblad
4. Overig
-
Minder cijfers in het coronabeleid, meer woorden
Trouw -
Apple werkt aan gezichtsherkenning mét mondkapje
De Telegraaf -
Barstjes in olympische bubbel Beijing: 36 besmettingen, zeven in 'gesloten cirkel'
NRC -
OMT-leden en experts roepen op tot oprichten team voor langetermijnplan corona
Metro -
Justin Trudeau and family move to secret location as Canada trucker protests spark security fears
The Independent -
Uitgeroepen tot journalist van het jaar: 'Wetenschap heeft op grote lijnen gelijk gehad over corona'
de Volkskrant -
Russia Suffered Deadliest Year Since World War as Covid Unbroken
Bloomberg -
China orders more than a million people near Beijing to stay in their homes
DailyMail -
Could the pandemic be stabilizing? The WHO says it might be, but 'our work is nog done.'
The Washington Post
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Overige.11 Het draagvlak voor covidmaatregelen is in twee weken flink afgenomen en een meerderheid wilt dat de maatregelen worden afgeschaft aldus een poll.
Overig
10. Dubbel gevaccineerde en geboosterde premier Trudeau heeft covid en vertelt de rest van de Canadezen zich te laten inenten...