Gemak en biologisch zijn goed met elkaar te verenigen. Het aanbieden van biologische gemaksproducten zou het biologische imago zelfs wat 'normaler' kunnen maken en wat 'minder geitenwollen sokken, wat hipper en toegankelijker'. Dat is de conclusie van een onderzoek van het LEI onder 24 light-users van biologisch vlees. Het onderzoek had tot doel meer zicht krijgen op de mate waarin en de wijze waarop gemak, te combineren is met het product biologisch vers vlees. Nagegaan is waar biologisch in hun ogen van de light-users in het algemeen voor staat en in het bijzonder in relatie tot biologisch vers vlees. Ook is onderzocht wat gemak in het algemeen en in het bijzonder in relatie tot vers vlees voor deze groep betekent.
Waarom biologische
Volgens de 24 respondenten staat biologisch voor lekkerder, beter dierenwelzijn, beter voor de eigen gezondheid, natuurlijker, beter voor het milieu, beter uiterlijk en geen E-nummers. De meeste respondenten vinden de keuze in biologische artikelen voldoende. Bij biologisch vlees vinden iets minder respondenten de keuze voldoende.
Gemak wordt bij vlees, evenals bij voedingsmiddelen in het algemeen, vooral
geassocieerd met tijdsbesparing voor en tijdens het koken. Bij vlees wordt begeleiding bij het niet mislukken van vlees bovengemiddeld vaak genoemd. Kant-en-klaarvlees is echter niet gewenst. Gemak wordt geaccepteerd tot aan voorgesneden, voorgekruid en/of gemarineerd.
Diepvriesvlees wordt eerder gezien als ongemakkelijk, omdat het vooraf ontdooid moet worden. Daar staat tegenover dat de meerderheid het vlees wel invriest nadat het vers is gekocht. Per stuk ingevroren wordt wel handig gevonden.
Vlees en gemak
Gemak en biologisch is volgens een kwart van de ondervraagden onverenigbaar. Voor deze mensen staat gemak gelijk aan (veel) plastic verpakkingen en biologisch voor zelf bereiden. Volgens een meerderheid van de ondervraagden zijn gemak en biologisch echter goed met elkaar te verenigen. Volgens een dee van de respondenten zouden gemaksproducten het imago van biologische producten juist ten goede komen.
Zie voor meer informatie het rapport Biologisch en gemak - Een combinatie voor de toekomst.
bron: LEI - Wageningen UR met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ailko,Gemak.De Groenewegslager[Gron.]is daar goed op ingegaan m.i.Daar ligt vind ik mooie kant en klaar produkten.Gekruid en wel.Naar mijn smaak gerekend lekkerder dan bij de Keurslagers die ik ken.Ik besef terdege,dat mijn smaak geen maatstaf is.Even voor de duidelijkheid.
A.U. schreef: "mooie kant en klaar producten.Gekruid en wel"
Wat is een k&k;product bij een slager?
Een stuk vlees van een gewenst gewicht door de slager laten snijden is niet k&k;? Een schep poeder van Verstegen (gekruid en wel, maar dan uit het "bio" potje)over vooraf gewogen vlees maakt het wel kant en klaar? Moet ik dat zo begrijpen?
Hoe kant en klaarder kun je zijn dan een rauwe biefstuk? Vooraf aangebakken? Voorgekauwd?
@Anne. Ik heb het rapport even diagonaal bekeken. Het staat niet in het stukje hierboven, maar die 24 respondenten in de immense steekproef zijn geselecteerd op het feit dat ze in de supermarkt (vooral AH) boodschappen doen en niet bij een natuurvoedingswinkel of iets dergelijks. De Groene Weg biedt net als elke slager gemaksproducten, dus dat telt niet voor het onderzoek. Het gaat erom of de super voldoende biologisch gemaksvlees heeft.
Ik geloof trouwens dat jij degene was die een tijdje geleden klaagde over de biologische spekjes van AH? Mijn biologische slager was dicht en ik heb het nu zelf gezien. Verschrikkelijk wat een vieze witte watersmurrie daaruit komt, je krijgt ze niet lekker knapperig gebakken. Ander biologisch vlees van AH vind ik ook matig, volgens mij huren ze mensen in die aan de lopende band met een injectienaald water inspuiten.
Nick,produkt,klopt niet.Dat hoort vanzelf vlees te zijn.
Natuurlijk kan je een biefstuk,danwel ribstuk,lende,kemperner kip etc.kopen.Maar ook gekruide worstjes b.v.Die zijn dan wel op een bepaald gewicht.Ook kan je gemarineerd vlees krijgen of een gekruide rolade.Ik noem maar een aantal vleessoorten die ik erg handig vind voor wanneer ik laat thuis kom.Of voor manlief klaar leg wanneer hij laat thuis komt.Of juist eerder weg moet.
Ook erg handig vermoed ik voor mensen die alleen zijn.Groter gebraad is m.i. lastiger voor 1persoon,evenals stampot maken,dan voor meerdere personen.
Het kruiden gebeurd zoals ik al zei naar mijn smaak goed.Zegt niets over de waarde ervan.Iemand anders kan veel zout/peper/paprikapoeder en weet ik veel wel heerlijk vinden.
Heb ik het een beetje toe kunnen lichten?Anders hoor ik het wel.
@NickTrachet. Het rapport heeft het over gepaneerde schnitzels, gemarineerde runderlapjes. Dat soort dingen. Maar dan biologisch en bij de supermarkt.